Sbírání hub patří mezi oblíbené volnočasové aktivity mnoha lidí. Než je však sníte, měli byste znát rizika, která s sebou přináší jejich konzumace.
Během letních měsíců se stovky Čechů vrhají do lesa sbírat rostoucí houby, které si záhy chtějí vychutnat na oběd nebo usušit a ponechat si je do budoucna. Podle Dr. Stacy Sampson bohužel však ne každý zná všechny důležité aspekty, které by měl při sbírání a konzumaci těchto plodů dodržovat, a to zejména aby si nezpůsobil otravu organismu. Ještě než tedy vyrazíte do lesů na tichý lov, níže jsme si pro vás připravili podstatné informace, které byste rozhodně měli brát na vědomí.
Sbírání hub v lese
Při konzumaci hub může dojít snadno k otravě i jedlými kusy, a proto je důležité brát na vědomí všechna rizika, která jsou spojena s jejich sbíráním. Tyto plody je vhodné sbírat zejména brzy ráno, protože jsou v tuto dobu mnohem čerstvější (to především proto, že se na ně ještě nedostalo slunce). Nezapomínejte také brát vždy v úvahu počasí, které musí být vždy příznivé – po dešti totiž houby nasáknou vodou, a pokud začnou přirozeně usychat, mohou ztratit svou chuť a začít také uvolňovat toxiny.
Jakmile houby odkrojíte, samozřejmě byste je také měli vždy očistit od země, trávy, listí, jehličí a dalších ulpívajících nečistot, přičemž jejich kloboučky vložte do košíku tak, aby si zachovaly čerstvost – nejlépe uděláte, pokud je vložíte do prodyšného vrbového košíku nebo sáčku (nikoliv však do plastového sáčku). Jak už pak pravděpodobně sami víte, sbírejte pouze houby, které dobře znáte! Pokud jste začátečník, může pro vás být také užitečné, pokud si s sebou do lesa vezmete rozpoznávač a jednotlivé druhy posoudíte podle obrázků v knize.
Vyhýbejte se starým a přerostlým houbám
Vyhýbat byste se potom měli také starším a přerostlým houbám, protože se v nich snáze ukládají toxické látky. Ze stejného důvodu se nedoporučuje sbírat houby u silnic s hustým provozem, v blízkosti továren nebo rostoucích v příkopech či na okraji lesů (houby totiž snadno absorbují těžké kovy a další jedy). Netrhat byste pak také měli příliš měkké, vodnaté a scvrklé houby.
Poté, co nasbíráte houby a přinesete je domů, vložte je na hodinu do osolené studené vody, čímž odstraníte veškeré nečistoty z jejich povrchu. Pokud si je budete následně chtít připravit, rozhodně buďte při jejich zpracování a zahřívání velmi opatrní – často stačí jedna chybka a výsledný pokrm může být příliš hořký. Raději se proto obraťte na osvědčené recepty, kterých najdete na internetu opravdu hojné množství. Problém nastává zejména v případě, pokud po konzumaci začnete cítit nevolnost, horečku, bolest břicha a bušení srdce.
Otrava houbami
Jestliže po konzumaci hub budete cítit výše uvedené příznaky nebo vaše zornice budou silně rozšířené, se vší pravděpodobností se jedná o první příznaky otravy – ty se zpravidla mohou objevit po 12 až 14 hodinách. V takovém případě je však nutné okamžitě přijmout určitá opatření, jako je zejména výplach žaludku (vypijte pět až šest sklenic vody se sodou nebo slabým roztokem manganistanu, a následně byste se měli třikrát až pětkrát vyzvracet), nepřetržité pijte teplý čaj, udržujte své tělo v teple a okamžitě vyhledejte lékaře.