Superpotravina goji se v našich skladech objevila teprve před pár lety. Co je třeba vědět o její konzumaci a jaké má přínosy pro naše zdraví?
Sladké goji bobule jsou již přes dva tisíce let součástí tradiční čínské medicíny a předpokládá se, že přinášejí spousty výhod pro naše zdraví. Tomuto ovoci se také přezdívá Lycium nebo Lycium barbarum a vyskytuje se převážně v severozápadní oblasti Číny a ve Středomoří. Bobule jsou dlouhé maximálně dva centimetry a jsou jasně oranžové. Najdete je v obchodech jako sušené ovoce, v prášku či v džusech a stejně jako rajčata nebo angrešt, i goji jsou lilkového původu.
Největší výhody bobulí Goji
Poskytují mnohem více výhod než si myslíte. Kromě skvělé chuti, kterou si můžete obohatit snídani, totiž obsahují obzvláště vysoký obsah vitamínu C. To je antioxidant, který naše tělo používá k výrobě kolagenu (tj. struktura udržující hladkou pokožku). Podporuje také imunitní systém a pomáhá při vstřebávání železa. Bobule jsou navíc plné antioxidantů a karotenoidů, což jsou rostlinné sloučeniny, které se v těle přeměňují na vitamín A, jenž podporuje zdraví vaší pokožky a očí.
Účinky na naše zdraví
I když existuje mnoho zdravotních tvrzení o goji, není dostatek důkazů o tom, že mohou léčit nějakou nemoc. Jejich živiny však našemu tělu prospívají jinak. Jsou totiž bohaté na antioxidanty, které pomáhají neutralizovat volné radikály, škodlivé molekuly, které poškozují buňky v našem těle. Pokud je budete konzumovat společně s mrkví, velmi si zlepšíte svůj zrak, obsahují totiž zeaxanthin, což je bioaktivní karotenoidní látka. Ta podle výzkumů chrání sítnici před světelným poškozením a pomáhá chránit oči před makulární degenerací.
V roce 2015 proběhl výzkum v Medicinal Chemistry, kdy lidé s cukrovkou užívali doplněk vyrobený ze specifického sacharidu goji dvakrát denně po dobu tří měsíců. Výsledky ukázaly, že zúčastnění měli nižší hladinu cukru v krvi. Bobule se někdy také používají v tradiční čínské medicíně jako ochrana proti rakovině. Podle studie ve Folia Medica z roku 2019 existují údaje, které ukazují, že konkrétní obsažené sloučeniny mohou pomoci snížit šíření buněk rakoviny prsu. Jsou však zapotřebí další studie, aby toto tvrzení bylo potvrzené.