Jak připravit Kimči – starodávnou protizánětlivou směs na obnovení zdraví střev. Obsahuje zázvor, česnek a zelí

Tato korejská pochoutka je považována za superpotravinu. Kromě toho, že je napěchovaná vitamíny, vám pomůže i s řadou zdravotních potíží.

i Zdroj fotografie: Jens Ohlig / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Kimči je chutná, na probiotika bohatá potravina, která je již po staletí základem korejského jídelníčku. Obvykle obsahuje zelí, šalotku, červenou papriku, cibuli, česnek a sůl.  Jak vysvětluje expertka na celostní medicínu Debra Rose Wilson, Ph.D., konzumace potravin bohatých na probiotika nabízí řadu zdravotních výhod, protože střeva jsou centrem našeho zdraví a pohody.

Výhody Kimči

Pomocí vědeckých studií se podařilo potvrdit obrovské množství zdravotních výhod, které konzumace kimči přináší. Kromě již zmíněných přínosů pro střeva také zabraňuje nedostatku živin (obsahuje neuvěřitelné množství vitamínů a minerálů) a obezitě, pomáhá trávení bílkovin, léčí zácpu a zabraňuje vzniku zubního kazu. 

Kimči je také účinnou prevencí rakoviny a detoxikuje játra, ledviny a tenké střevo. Má skvělý vliv na imunitní systém. Bakterie, které pomáhají kimči fermentovat, jsou totiž spojovány se zlepšením imunitních funkcí a snížením hladiny zánětů vyvolaných nemocemi. K posílení imunitního systému může také přispět vitamín C, který je v tomto pokrmu hojně obsažen. 

Domácí Kimči

Kimči si můžete udělat i doma, dokupovat budete pravděpodobně jen velmi málo ingrediencí, pokud vůbec nějaké. Budete potřebovat:

iZdroj fotografie: Freepik
  • 1 středně velkou hlávku zelí napa nebo zeleného zelí, hrubě nastrouhanou
  • 1 svazek zelené cibule nakrájené na plátky
  • 1 lžíci nastrouhaného kořene zázvoru
  • 3 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 šálek mrkve, nastrouhaný
  • ¼ šálku kefíru
  • ½ čajové lžičky korejské červené chilli papričky v prášku nebo obyčejné červené chilli papričky ve vločkách
  • ½ lžíce mořské soli

Postup

Ve vhodné nádobě smíchejte všechny ingredience a na půl hodiny je zakryjte. Poté směs rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo vidličkou a přelijte ji do sklenice. Přísady stlačte tak, aby tekutina vystoupila nahoru. Ve sklenici nechte 1 cm místa a uzavřete ji víčkem. Nakonec nechte 3-7 dní stranou a denně kontrolujte hladinu tekutiny. Uchovávejte v chladničce.

Jak přidat kimči do svého jídelníčku

Kimči lze jíst samostatně, jako přílohu nebo jako přísadu do jiných jídel. Jeho pikantní, štiplavá chuť je vynikajícím doplňkem slaných jídel a často se kombinuje s jinými pokrmy, aby dodalo jídlu kontrast. Zde je několik způsobů, jak kimči zařadit do jídelníčku:

  • Můžete jej přimíchat do slaných pokrmů, jako jsou bramboráky nebo bramborové placky.
  • Přimíchejte okapané kimči do domácí smažené rýže nebo těstovinového salátu.
  • Použijte jej jako náplň do omelety.
  • Přidejte trochu kimči do sendviče.

Jaký je váš recept na kimči?

Diskuze Vstoupit do diskuze
62 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články