Červená řepa je známá svým bohatým množstvím živin, které lidské tělo potřebuje. Její blahodárné účinky jsou proto využívány při mnoha zdravotních potížích.
Červená řepa je už po staletí považována za zdravou a léčivou potravinu. Například ve starověku byla užívána pro snížení tělesné teploty. Nutriční terapeutka Adda Bjarnadottir vysvětluje, že dnes jsou její účinky prozkoumané a je i nadále spojována s mnoha zdravotními přínosy.
Živiny v červené řepě
Řepa nemusí být pouze červená, vyznačuje se i jinými barvami, například žlutou, bílou, růžovou nebo tmavě fialovou, z nichž každá má trochu jiné poměry živin. Červená řepa je především zdrojem folátu, železa, vitamínu C nebo draslíku. Díky mnoha bioaktivním látkám ovlivňuje řadu tělesných stavů. Toto jsou její největší přínosy:
Srdce, cévy a krevní tlak
Vysoký krevní tlak poškozuje cévy a srdce a je jedním z největších rizikových faktorů pro vznik srdečních onemocnění. Červená řepa má vysoký obsah anorganických dusičnanů, které se v těle přeměňují na dusitany. Oxid dusnatý způsobuje uvolnění a rozšíření cév. Tím může být mírně snížen krevní tlak a zvýšen průtok krve celým tělem, včetně mozku.
Činnost jater
Obsažené antioxidanty, flavonoidy a další sloučeniny mají pozitivní vliv na regeneraci jater a stimulaci jejich funkce. Červená řepa tak podporuje přirozené detoxikační mechanismy těla a odbourávání škodlivých látek.
Zvýšení výkonnosti
Již zmíněné dusičnany zvyšují činnost mitochondrií, buněčných organel odpovědných za produkci energie v buňkách. Zlepšuje se využití kyslíku – dochází ke snížení jeho spotřeby během fyzické aktivity, a tím se zlepšuje sportovní výkon.
Protizánětlivé účinky
Chronické záněty jsou spojeny s většinou současných onemocnění, jako jsou obezita nebo onemocnění srdce a cév. Červená řepa je zdrojem mnoha antioxidantů a betalainů, které podporují imunitní systém a mohou působit protizánětlivě.
Protinádorové účinky
Protizánětlivé účinky úzce souvisí s protinádorovými. Stejné sloučeniny, které chrání tělesné buňky před zánětem, podporují také jejich regeneraci a mohou zpomalovat růst nádorových buněk.
Trávicí potíže
Červená řepa je dobrým zdrojem důležité vlákniny, která pomáhá zlepšovat trávení. Nestravitelná vláknina slouží jako potrava pro prospěšné střevní bakterie. Zdravý střevní mikrobiom je nezbytný pro zdravé trávení a vyprazdňování. Díky tomu lze předcházet zácpě a dalším zažívacím problémům.
Anémie z nedostatku železa
Bývá uváděno, že je červená řepa výborným zdrojem železa, které pomáhá předcházet a léčit chudokrevnost způsobenou jeho nedostatkem (existují i anémie z jiných příčin). Jedná se však o rostlinnou nehemovou formu železa, která se v těle hůře vstřebává. Jeho absorpci ještě snižují například kyselina fytová a šťavelová, vápník nebo některé polyfenoly. Aby bylo železo z červené řepy efektivně využito, neměli byste současně s ní konzumovat obiloviny, špenát, jádra, mléčné výrobky nebo kávu.
Vliv na menstruaci
Železo napomáhá regeneraci červených krvinek, které jsou potřebné při ztrátě krve. Konzumace červené řepy a dalších potravin bohatých na železo mohou pomoci při menstruačních potížích vzniklých ze ztráty krve.
Zdravá pleť
Obsažený folát a antioxidanty podporují regeneraci buněk a zpomalují stárnutí. Mohou zmírňovat vznik vrásek a kožní problémy.
Nepříznivé účinky
Červená řepa nemá téměř žádné vedlejší účinky a bývá dobře snášena. Potíže může způsobovat pouze osobám náchylným k tvorbě ledvinových kamenů, a to z důvodu obsahu oxalátů. V případě této predispozice ji konzumujte umírněně. Snad jediným vedlejším účinkem je možné zbarvení moče do růžové až červené barvy. Nejedná se ovšem o žádný zdravotní problém, v moči není přítomna krev.