Počet kroků, při kterém se hubne: Týdenní úbytek váhy může být půl kila. Tempo chůze si každý zvolí sám

Téma hubnutí trápí velké množství lidí, protože nadváhu má velké procento české populace. Někomu je to jedno. Kdo ale chce zhubnout, musí zvolit tu nejlepší metodu.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Nadváha a obezita jsou jednou z příčin vzniku civilizačních nemocí. Nosit na sobě přebytečné kilogramy ještě nikomu neprospělo. Trpí tím kloubní aparát i cévní systém. Je proto v zájmu každého, kdo se s nadváhou potýká, aby se pokusil zhubnout. Nemusí to jít hned, říká registrovaná dietoložka Allison Knott, MS, RD, důležité je ale dostat pravidelný pohyb do denního režimu. Třeba chůze je velmi dobrá.

V čem je chůze příznivá pro organismus

Chůze bývá velmi často podceňována. Když se řekne pohyb, tak si většina lidí představí, že by měli chodit běhat nebo do cvičit do posilovny. Přitom chůze je pro člověka přirozeným pohybem. Pravidelná chůze prospívá kloubům i srdci. Dochází při ní ke snížení krevního tlaku a ke spalování kalorií, zejména pokud nasadíte rychlejší tempo, které je při hubnutí podstatné.

Výhodou chůze je také to, že se jí mohou věnovat i netrénované osoby, protože jim chůze neublíží. Pozitivní vliv má nejen na tělo, ale také na psychiku, protože snižuje množství kortizolu v krvi, což přispívá ke snížení stresu. Navíc při pohledu na hezkou přírodu může člověk během chůze i meditovat a zlepšit si náladu.

Noste při sobě krokoměr

Kdo by rád shodil nějaká ta kila, může si pořídit krokoměr, který mu bude monitorovat počet kroků, jež během dne ujde. Pro udržení fyzické kondice je zapotřebí za den ujít aspoň 3 tisíce kroků. Chcete-li ovšem hubnout, musíte přidat na krocích i na tempu, protože uvedené číslo je opravdu minimum, pod které byste se neměli dostat.

iZdroj fotografie: Pixabay

Jak zhubnout půl kilogramu za týden

Ke spálení 100 kalorií je zapotřebí ujít asi 1 600 metrů, což odpovídá zhruba 2 000 krokům. Abyste zhubli asi půl kilogramu živé hmotnosti týdně, musíte denně vydat 500 kalorií. K tomu vám pomůže, když každý den rychlým tempem ujdete minimálně 10 000 kroků, což je přibližně 8 kilometrů. Kdo má doma psa, tak kilometry nachodí snadno při jeho venčení. Ostatní si musejí najít na chůzi čas a příležitost. Začněte třeba tím, že budete do práce chodit pěšky, vystoupíte o jednu zastávku MHD dříve a místo výtahu vždy použijte schody.

Jak často chodíte pěšky?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články