Nedostatek vitamínu B12 může výrazně komplikovat život: Varovné příznaky, že je na čase s tím něco dělat

Vitamín B12 je ve vodě rozpustný vitamín, který se nachází v produktech živočišného původu. Přestože je snadno dostupný, velké množství lidí ho nedokáže správně vstřebat.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Vitamín B12 je jednou ze základních živin, které tělo potřebuje pro procesy, jako je syntéza DNA, tvorba energie a funkce centrálního nervového systému. Přestože se tento vitamín nachází v mnoha potravinách, jeho nedostatek je poměrně častý. Jak vysvětluje Dr. Meredith Goodwin, je to často způsobeno omezeným příjmem potravy, malabsorpcí, některými zdravotními stavy nebo užíváním léků, které B12 odbourávají. 

Význam vitamínu B12

Vitamín B12 plní v těle řadu životně důležitých funkcí, je klíčový zejména pro:

  • vylučování hormonu nadledvinek
  • zajištění správné funkce oběhového systému
  • tvorbu červených krvinek
  • zdravý nervový systém
  • správné trávení
  • vstřebávání železa
  • metabolismus tuků a sacharidů
  • růst a tvorbu nervů
  • zdravý reprodukční systém u žen
iZdroj fotografie: iStock

Rizikové skupiny náchylné k nedostatku B12

Přesto, že ze zdravé vyvážené stravy získáte dostatečné množství vitamínu B12, je někdy obtížné udržet jeho optimální hladinu v těle. Mezi rizikové skupiny, které by měly zvážit jeho každodenní doplňování patří:

  • lidé ve věku nad 60 let 
  • pacienti s diagnózou autoimunitního onemocnění, jako je celiakie nebo Crohnova choroba
  • vegani a vegetariáni, kteří nejedí produkty živočišného původu
  • diabetici užívající metformin (tento lék ovlivňuje vstřebávání vitamínu B12)

Příznaky nedostatku vitamínu B12

  • extrémní únava
  • pocit necitlivosti a brnění 
  • potíže s pamětí (obzvláště u mladých lidí) 
  • pocit malátnosti nebo závratě 
  • nažloutlá kůže 
  • hladký jazyk 
  • úzkostné a plačtivé stavy
  • problémy se zrakem (rozmazané nebo dvojité vidění)

Pokud se u vás tyto potíže objeví, objednejte se ke svému lékaři na krevní testy a nechte si hladinu vitamínů zkontrolovat. Informujte lékaře o svých obtížích, mohou mít i jiný důvod, než je nedostatek vitamínu B12.

Příčiny nedostatku vitaminu B12

Přestože je vitamín B12 nesmírně důležitý, je jedním z nejvíce přehlížených vitamínů. Nedostatek tohoto vitamínu může být způsoben mnoha faktory, toto jsou některé z nejčastějších:

iZdroj fotografie: Depositphotos
  • Užívání antacid snižuje žaludeční šťávy, které jsou pro vstřebávání vitamínu B12 potřebné.
  • Oxid dusný, známý také jako rajský plyn, ničí vitamín B12 v těle.
  • Bakterie H. pylori ničí žaludeční buňky, které napomáhají vstřebávání vitamínu B12.
  • Chirurgický zákrok pro snížení hmotnosti pomocí žaludečního bypassu mění mechanismy trávení, a to může ovlivnit vstřebávání vitamínu B12.
  • Přehnaná konzumace kávy (více než 4 šálky kávy denně).

Zdroje vitamínu B12 ve stravě

Rostliny vitamín B12 pro své metabolické procesy nepotřebují a tento vitamín neprodukují. To znamená, že vitamín B12 můžete získat z potravin živočišného původu a z obohacených potravin. Zde je několik příkladů:

  • Mořské plody: Sardinky, losos, tuňák, treska, krevety, hřebenatky.
  • Maso: Hovězí, vepřové, kuřecí, jehněčí, kozí, krůtí.
  • Mléčné výrobky: Kravské mléko, tvrdé a měkké sýry, tvaroh, smetanové sýry, jogurty.
  • Vejce: Žloutky jsou plné všech vitamínů a minerálů.
  • Veganské zdroje: Nutriční kvasnice, obohacené kokosové mléko nebo tempeh.

Co děláte pro to, abyste se ujistili, že máte dostatek vitamínů?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články