Přesto, že dříve byla játra velmi oblíbeným zdrojem živin, jejich popularita dnes klesá. Je to škoda, protože právě kuřecí játra patří mezi nejvýživnější potraviny vůbec.
Není mnoho potravin, které by si opravdu zasloužily označení superpotravina. Játra však mezi ně patří. Kdysi byla játra oblíbeným a ceněným zdrojem potravy, dnes však upadají v nemilost. Pravděpodobně kvůli své specifické chuti a vůni jsou často považována za odpadní produkt. Jak ale připomíná výživová specialistka Alexandra Rowles, RD, je to škoda, protože játra jsou velmi výživná a zdravá. Jsou bohatá na bílkoviny, mají nízký obsah kalorií a jsou plná důležitých vitamínů a minerálů.
Co jsou játra
Játra jsou životně důležitým orgánem člověka i zvířat. Jsou obvykle největším vnitřním orgánem a mají mnoho důležitých funkcí, včetně:
- zpracování natrávené potravy ze střeva
- ukládání glukózy, železa, vitamínů a dalších důležitých živin
- filtrování a odstraňování léků a toxinů z krve
Proč jíst játra
Lidé často hledají vitamíny a minerály v ovoci a zelenině, ale játra je z hlediska obsahu živin zdaleka předčí. Malé množství jater poskytuje více než 100 % DDD pro mnoho základních živin. Jsou také bohatá na kvalitní bílkoviny a mají nízký obsah kalorií. Játra jsou levná a snadno dostupná v obchodech s potravinami a u řezníků. Jejich konzumace má mnoho výhod:
- obsahují tolik bílkovin, jako například kuřecí prsa
- najdete v nich velké množství potřebných živin, jako je fosfor, hořčík a železo
- jsou velmi bohatá na vitamíny skupiny B, které posilují imunitní systém, stimulují krevní oběh a jsou prospěšné pro zdraví pokožky a vlasů
- zlepšují trávení
- regulují funkci štítné žlázy
- zlepšují paměť
- při křečových žilách a trombóze se doporučuje jíst kuřecí játra, protože normalizují srážlivost krve
- mají uklidňující účinek
- díky obsahu methioninu zabraňují vzniku rakoviny
- snižují riziko osteoporózy
Játra spolu s dalšími masnými orgány byla dříve velmi oblíbenou surovinou. V současné době se však dává přednost svalovému masu před tím orgánovým. Bez ohledu na klesající popularitu jsou játra pravděpodobně jednou z nejvýživnějších potravin na světě a plným právem se řadí mezi superpotraviny.
Játra v těhotenství a při dietě
Játra obsahují hodně kyseliny listové, proto se doporučuje jíst je, jste-li gravidní, a to v hojném množství. Díky obsahu zinku regulují hormonální nerovnováhu a snižují riziko problémů během těhotenství. Co se týče mužů, staří Afričané věří, že se má konzumovat co nejvíce kuřecích jater, protože díky obsahu kyseliny patonetevové regulují funkci nadledvinek a produkci testosteronu.
Játra můžete běžně konzumovat, i když držíte dietu. Jsou totiž skutečně nízkokalorická – 100 gramů syrových kuřecích jater obsahuje jen 136 až 138 kalorií. Smažená mají 171 až 173 kalorií. Dále obsahují bílkoviny (58-59 %), tuky (37-38 %) a jen velmi málo sacharidů (2-3 %).