První známky toho, že v těle roste rakovina. Varovné příznaky jsou bohužel často ignorovány, mnoho lidí je ani nezná

Počáteční stádium rakoviny lze odhalit včas podle příznaků, které se klasicky objevují, když v těle začíná rakovinné bujení. Naučte se je rozpoznat.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Mezi nejčastější typy rakovin patří rakovina prsu a rakovina plic. Co se týče symptomů, pro každý typ jsou charakteristické jiné, které úzce souvisí s postiženou oblastí. Jak ale podotýká doktor Daniel Murrell, existují příznaky, které jsou pro všechny typy rakovin shodné. Neznamená to však, že pokud u sebe jeden z nich naleznete, že máte automaticky rakovinu. Je jen dobré se o tom zmínit svému lékaři, který vás pečlivě vyšetří a provede správnou diagnostiku. Na které příznaky tedy dát pozor?

Nevysvětlitelný úbytek na váze

Mnoho lidí před samotným odhalením rakoviny ztratí 5 i více kg. Právě tento váhový úbytek může být úplně první příznak rakoviny. Nevysvětlitelné hubnutí ale může souviset i s úplně jiným onemocněním. Charakteristický je například pro hyperfunkci štítné žlázy, kdy, na rozdíl od rakoviny, dochází k hmotnostnímu úbytku náhle.

Horečka a noční pocení

Noční pocení se objevuje v počátečních stádiích rakoviny. Obvykle se projevuje tak, že vás polije pot. Tento příznak může souviset s různými druhy rakoviny, ale nemusí. Někdy se u rakoviny objevuje horečka. Ta už bývá známkou toho, že se rakovina rozšířila nebo je v pokročilém stádiu. Nebývá častým příznakem. Objevit se může u leukémie nebo lymfomu.

Neobvyklé krvácení

U některých druhů rakoviny se objevuje krvácení různého charakteru. Rakovina tlustého střeva nebo konečníku může způsobit krvácení do stolice, krev v moči může ukazovat na rakovinu prostaty nebo močového měchýře. U rakoviny ženských pohlavních orgánů se objevují nepravidelnosti v cyklu a neobvykle silné krvácení.

Únava

Nejčastějším příznakem u všech typů rakovin je únava, která nezmizí ani po vydatném spánku. Únava patří k základním příznakům, které se objevují při vážnějším zdravotním problému. Rakovina je jen jednou z možností. Nejvýraznější únava, co se všech druhů rakovin týče, se vyskytuje u leukémie.

iZdroj fotografie: Freepik

Změny v trávení

Zde bude opět hrát roli, o jaký typ rakoviny jde. Nádory nalézající se v hrdle mohou způsobit potíže s polykáním nebo bolest. Obecně lze říci, že pokud tělo bojuje s rakovinným bujením, mohou se objevovat poruchy trávení, nevolnost, zvracení a nadýmání. Nemyslete si, že trávicí obtíže souvisí jen a pouze s rakovinou trávicího ústrojí. Zvracení může souviset s rakovinou mozku, nadýmání a pocit plynatosti s rakovinou vaječníků.

Někdy příznaky dlouho chybí

Některé typy rakovin na sebe nemusí upozorňovat nijak nebo jen velmi mírnými příznaky, dokud nedosáhnou pokročilého stádia. K takovým patří například rakovina pankreatu, rakovina ledvin a v některých případech také rakovina plic. V těchto případech hraje významnou roli rodinná anamnéza a screeningová preventivní vyšetření při pravidelných preventivních kontrolách u vašeho praktického lékaře.

Jaká preventivní opatření si myslíte, že jsou u rakoviny nejdůležitější?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články