Ořechy jsou známé vysokým obsahem antioxidantů a vlákniny. Jejich konzumace zlepšuje zdraví. Do jaké míry ovlivňují zdraví, zkoumala i věda.
Ořechy by měly patřit do zdravé stravy. Jsou bohaté na antioxidanty, minerály a vlákninu. Jejich pravidelnou konzumací snížíte vysokou hladinu cholesterolu. V dlouhodobém měřítku tak prospějete zdraví svého srdce a oběhové soustavy. Doktor Yanping Li se svým týmem vědců ve studii o pravidelné konzumaci vlašských ořechů dospěl k překvapivému závěru.
Vlašské ořechy prodlužují život
Máte-li rádi vlašské ořechy, pak budete jistě nadšeni zprávou, že jejich pravidelnou konzumací dosáhnete delšího života. Jedná se o pět a více porcí vlašských ořechů pětkrát týdně, přičemž jedna porce je přibližně čtvrt šálku. Zmiňovaný výzkum prokázal, že tento recept vám prodlouží život až o 1,3 roku oproti lidem, kteří vlašské ořechy nejedí. Jako další prokázaná výhoda se ukazuje snížení rizika úmrtí na kardiovaskulární onemocnění až o jednu čtvrtinu.
Vliv ořechů na zdraví i v menším množství
Nejste si jistí, že dokážete každý den sníst pět porcí vlašských ořechů? Nevadí. I když si je dopřejete dvakrát nebo čtyřikrát týdně, stále se u vás pravděpodobnost úmrtí na kardiovaskulární onemocnění snižuje. Vlašské ořechy vám pomohou také v případě, že váš jídelníček nebyl dosud zrovna ideální. Pro zlepšení zdraví jsou skvělou potravinou.
Jak prospívají vlašské ořechy tělu
Vlašské ořechy obsahují velké množství živin a antioxidantů, které jsou pro vaše tělo nezbytné, aby si udrželo optimální zdraví. Tento druh ořechů je bohatý na bílkoviny, vlákninu, hořčík a omega-3 esenciální kyseliny. Mezi další oceňované vlastnosti vlašských ořechů patří snižování rizika některých druhů rakoviny, podpora hubnutí a blahodárný vliv na trávicí systém, hlavně na střeva. Mezi méně známé účinky vlašských ořechů na zdraví patří ochrana nervové soustavy během stárnutí.
Jak a v čem jíst vlašské ořechy
Připravit si zdravou svačinku z vlašských ořechů není nijak složité. Pokud je nechcete jíst samotné, vyzkoušejte je zakomponovat do zeleninových salátů. Jemně mleté se hodí také do omáček, do polev na ryby nebo kuře. Zapéct je můžete do celozrnného pečiva nebo si připravte chutnou ořechovou bábovku. Stejně jako müsli se vlašské ořechy skvěle hodí do jogurtu. Konečně zdraví, které vám bude chutnat.