Kromě nevolnosti se gastroparéza může projevovat i pálením žáhy, nechutenstvím a ztrátou hmotnosti. Může vést až k podvýživě a dehydrataci.
Kdo se kdy nesetkal s žaludečními obtížemi? Lidé mají většinou tendenci jim nepřikládat velkou váhu. Koneckonců to, jak se daří vašemu žaludku, je do jisté míry ovlivněno tím, jak se daří vám. Především na emocionální rovině. Některé obtíže však nesouvisí se stresem nebo úzkostí a nezmizí poté, co dokončíte svůj projev před kolegy. Například gastroparéza, která, jak zmiňuje lékař Youssef (Joe) Soliman, MD, patří ke chronickým stavům.
Co je gastroparéza
Onemocnění se žaludku netýká tak moc, jak by se mohlo zdát. Ve skutečnosti je nutno příčinu hledat v nervu. Konkrétně v tom, který svalům v oblasti břicha dává signál, že je čas posunout potravu trávicím traktem dál. Když je tento nerv poraněn, trávicí mechanismus tím přichází o výpravčího. Vlak s nákladem tak zůstává ve stanici — vašem žaludku — o dost déle, než je potřeba a než je žádoucí. A jako v případě vlakové analogie, nastávají komplikace:
- tvorba bezoárů, které mohou žaludek ucpat
- nárůst bakterií vlivem fermentace nestrávených potravin
- dehydratace a podvýživa spojená s nechutenstvím a nevolností
- deprese kvůli emocionální zátěži chronického onemocnění
Příznaky gastroparézy
Příznaky a jejich síla se odvíjí od toho, k jak velkému poranění nervu došlo. Příčinou poranění často bývá cukrovka, ale může jej způsobit i operace žaludku, infekce virového původu či chronicky vysoká hladina krevního cukru. Některé z příznaků se jeví jako poměrně běžné, především: pálení žáhy, nevolnost či zvracení. Objevuje se i ztráta hmotnosti, nadýmání, pocit sytosti i po malé dávce jídla a další:
- nechutenství
- častá bolest břicha
- jícnový reflux
- žaludeční křeče
Úprava jídelníčku může pomoci
Ačkoliv léčba gastroparézy je o dosti složitější a rozhodně by měla být v rukou odborníků, i pouhých pár změn ve vašich stravovacích návycích může pomoci. Jedná se například o množství jídel. Vícero menších jídel místo pár větších sníží množství potravy v žaludku i nepříjemné pocity s tím spojené. Příznaky bývají nejsilnější u jídel, které se tráví nejdéle, tedy jídla bohatá na vlákninu a tuky jako třeba:
- zelenina s vysokým obsahem vlákniny: brokolice, hrášek, avokádo (ačkoliv botanicky se jedná o ovoce)
- plnotučné mléčné výrobky
- syrová jídla