Nepřítelem cholesterolu je obyčejné jablko: Sníží jeho hladinu, navíc zlepší i trávení

Jablka jsou snadno dostupná a relativně levná. Jsou rozhodně levnější než vitamínové doplňky stravy, přesto slibují skvělé účinky na zdraví.

i Zdroj fotografie: Peachyeung316 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Jíst jedno jablko denně vás uchrání před lékařem. A opravdu to není jen nesmyslné pořekadlo. Účinků jablek na zdraví si všímá i věda. Budete překvapení, co vše dokáže s vaším zdravím obyčejné jablko. Dietetička Amy Richter doporučuje jíst pravidelně jablka jako skvělý zdroj vlákniny a vitamínů. Kromě toho jsou jablka plná antioxidantů a polyfenolů, které přispívají k podpoře zdraví.

Jablka účinně snižují cholesterol

Vysoká hladina cholesterolu může vést k rozvoji vážných onemocnění. Aby se nezvyšoval do nebezpečně vysokých hodnot, lze uhlídat zdravou stravou a dostatkem zeleniny a ovoce ve stravě. Třeba právě jablky. Sníte-li každý den jedno jablko, hodnoty zlého cholesterolu (LDL) budou zázračně klesat. Navíc tento účinek nastupuje velmi rychle.

Kromě cholesterolu má konzumace jablek vliv na krevní tlak. Je to dáno obsahem polyfenolů, které pečují o zdraví vnitřního povrchu tepen. Ze stejného důvodu vám sníží riziko vzniku mozkové mrtvice. Bylo by škoda tuto levnou a dostupnou metodu nevyužít.

S jablky proti nadváze a obezitě

Jablka jsou bohatá na pektiny, vlákninu a vodu. To jsou skvělé předpoklady pro to, aby vás pár jablek dokázalo zasytit a potlačit hlad. Tím zabráníte přejídání, navíc si dopřejete zdravou svačinku, která zlepší ještě další stránky vašeho zdraví.

Pro zdravá střeva je jablka třeba

Samotná vláknina je pro střeva velmi přínosná. Typ vlákniny obsažené v jablcích pomáhá nastolit ve střevech správnou mikroflóru. Tím zlepšuje trávení a snižuje pravděpodobnost vzniku zácpy. Navíc se předpokládá, že zdravá střeva jsou základem ochrany před chronickými nemocemi.

Tři celá jablka a jedno rozpůlené jablko ležící na prknech iZdroj fotografie: Pixabay

Další zdravotní výhody jablek

  • Jablka díky obsahu antioxidantů a vitamínů mohou hrát roli v prevenci některých typů rakoviny.
  • Stejně jako chrání antioxidanty buňky celého těla před oxidačním stresem, tak také chrání plicní buňky. To je podklad pro další možnou výhodu jablek, a tou je, že mohou pomáhat proti astmatu.
  • Existuje domněnka, že sloučenina obsažená v jablcích nazývaná quercetin, dokáže zlepšovat mozkové funkce.

Vědci stále účinky jablek ověřují v praxi a zkoumají na lidech. Nedosáhli ještě na tak vysoký vzorek populace, aby se tyto tři předpoklady daly s jistotou potvrdit.

Závěr? Jezte jablka, jsou zdravá

Jablka obsahují mnoho vitamínů a výživných látek, které přímo podporují vaše zdraví. Jejich pravidelná konzumace vás ochrání před vznikem závažných chorob, navíc se budete cítit mnohem lépe. Je jedno, jakou odrůdu si vyberete, to záleží na vaší chuti. Všechna jsou stejně zdravá. Byla by škoda jejich potenciál přehlížet.

Kolikrát za týden sníte celé jedno jablko?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články