Hned na začátek je nutné vyvrátit jeden z nejčastějších mýtů – cholesterol trápí pouze obézní lidi. To není pravidlem. V mnoha případech trápí cholesterol štíhlé, mladé a aktivní lidi s ukázkovým BMI a žádnými příznaky.
Je proto dobré těmto komplikacím předcházet preventivní konzumací potravin, které cholesterol přirozené snižují.
Vyšší než požadované množství cholesterolu v těle způsobuje jeho hromadění v tepnách. V nejtěžších případech dochází k ateroskleróze, která může vyústit až vážnými problémy se srdečním a krevním oběhem, krevními sraženinami, srdečními infarkty a mrtvicemi. Zajímat se proto o hladinu cholesterolu v krvi je velmi důležité. Pravidelnou konzumací některých potravin můžete jeho hladinu regulovat.
Není cholesterol jako cholesterol
Při diskuzi o cholesterolu je nutné uvést na pravou míru, že ne každý cholesterol je škodlivý. Cholesterol můžeme rozdělit na ten „dobrý“ a „zlý“. V praxi se setkáte spíše s tímto označením:
- LDL (lipoproteiny s nízkou hustotou)
- HDL (lipoproteiny s vysokou hustotou)
Právě LDL je pro organismus problémem. Zvyšuje riziko srdečních chorob a cévní mozkové příhody. Naopak HDL těmto komplikacím předchází a zabraňuje jeho usazování. Jeho hladina by proto měla být co nejvyšší.
Potraviny snižující cholesterol
Odborníci k vyrovnání hladiny cholesterolu doporučují několik přírodních surovin. Patří mezi ně i základní potraviny, které vás možná překvapí. Příkladem je zelený čaj. Pokud vypijete alespoň 3 šálky denně, jeho silné antioxidační účinky vám pomohou snižovat hladinu LDL. Dále je doporučována citrusová šťáva (grepová, pomerančová i citrónová), chia semínka, probiotické jogurty nebo lisovaný česnek. Účinným pomocníkem jsou i oleje. Blahodárně působí zejména rybí, kokosový a některé druhy éterických olejů, například bazalkový nebo olej s lemongrass.