Křen se používá po mnoho let v kuchyni, ale také k léčebným účelům. Jeho štiplavá chuť může pomoci při respiračních problémech.
Křen se řadí spolu se zelím, brokolicí, kapustou a hořčicí mezi brukvovitou zeleninu. Je využíván především jako koření a má antibakteriální i protirakovinné účinky. Ačkoliv je křen nízkokalorická potravina, tak kromě štiplavé vůně a chuti poskytuje několik minerálů a především glukosinolátové sloučeniny. Dietoložka Lizzie Streit vysvětluje, že tyto rostlinné sloučeniny se také nazývají hořčičné glykosidy, které poskytují celou řadu zdravotních výhod.
Co vše poskytuje křen
Křen je typická brukvovitá zelenina. Vyznačuje se bílým, dlouhým kořenem a zelenými listy. Ve chvíli, kdy je kořen odříznut, začínají enzymy rozkládat sloučeninu zvanou sinigrin a přeměňují ji na hořčičný olej. Právě tento olej dodává křenu jeho typickou vůni a chuť a může podráždit vaše oči, nos i krk. Glukosinoláty mohou chránit před rakovinou, infekcemi i nemocemi mozku.
Zdravotní benefity křenu
Již zmíněné glukosinoláty, které se v křenu hojně vyskytují, mají schopnost inhibovat růst rakovinných buněk a podporují jejich smrt. Tím pomáhají chránit před rakovinou. Protirakovinné schopnosti napomáhá i antioxidant sinigrin i enzym peroxidáza. Olej, který se při řezání křene uvolňuje, má také silné antibakteriální vlastnosti. Posledním, ale ne méně důležitým zdravotním přínosem, je schopnost křenu zlepšit dýchací potíže.
Způsob konzumace křenu i možné vedlejší účinky
Ve většině případů se křen používá jako koření nebo také v nastrouhané podobě spolu s cukrem, octem a solí. Kromě konzervace v octě se dává do smetanových omáček i jako koření pro maso a ryby. Křen je také k získání ve formě potravinového doplňku či čaje. Kvůli štiplavým vlastnostem křene je vhodné ho používat střídmě. Ve velkém množství může jeho konzumace podráždit žaludek, ústa i okolní dutiny. Zvláště nepříjemný může být pro lidi se žaludečními vředy či jinými žaludečními problémy.
Recept na sirup, který podporuje činnost mozku
Tento sirup pomůže rychleji spalovat tuky, zlepšuje činnost mozku, paměť, zrak, sluch i imunitu. K tomuto receptu budete potřebovat 125 g křenu, 4 citrony, 3 lžíce medu, 2 lžíce skořice a 1 plátek zázvoru. Nejprve smíchejte rozmixovaný křen a zázvor a přidejte vymačkanou šťávu z citronů. Směr řádně promíchejte a přidejte skořici s medem. Míchejte tak dlouho dokud nezískáte sirup. Uložte ho do sklenice a užívejte 1 polévkovou lžíci 2x denně před jídlem.