Oves jako král potravin s vysokým obsahem živin. Ovesné vločky zbaví zácpy, sníží cholesterol a zkrášlí pleť

Ovesné vločky mají velké množství pozitivních účinků na zdraví. Pokud se ve vašem jídelníčku nevyskytují, je nejvyšší čas to napravit.

i Zdroj fotografie: Mx. Granger / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Jestli ještě nejíte k snídani ovesné vločky, pak byste rozhodně měli začít. Ovesné vločky mají dostatek zdravých a potřebných živin, včetně vlákniny, která je potřeba pro správnou funkci trávicího systému. Ovesné vločky překypují vitamíny, minerály a rostlinnými sloučeninami, které jsou známé jako důležité antioxidanty. Podle dietetičky Sade Meeks jsou ovesné vločky potravinou s vůbec nejvyšším možným obsahem živin, kterou můžete jíst.

Ovesné vločky zatočí se zácpou

Oves obsahuje silnou rozpustnou vlákninu (beta-glukan). Ta má mnoho zdravotních přínosů. Předně podporuje zdravé prostředí ve střevech a nebude vás trápit zácpa. Kromě toho se po ní budete cítit plnější, takže se vám nestane, že vás za hodinku po snídani přepadne vlčí hlad.

Snižují cholesterol

Ovesné vločky mají díky beta-glukanu vliv také na snižování celkové hladiny cholesterolu, včetně snižování LDL cholesterolu (to je ten zlý). A víte proč je zlý? Protože tím, že reaguje s volnými radikály, může způsobovat srdeční onemocnění. Jestliže budete jíst dostatek zdravé vlákniny, ochráníte své tělo před záněty tepen, před poškozením tkání a sníží se u vás riziko infarktu a srdečních chorob.

Vliv na cukr v krvi i na hubnutí

Ovesné vločky pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi hlavně u lidí s nadváhou nebo cukrovkou. Může za to především pomalé rozpouštění a vstřebávání beta-glukanu, který zpomalí vyprazdňování žaludku, čímž se zpomalí i vstřebávání glukózy do krve. Toto pomalé vstřebávání můžete využít při hubnutí. Ovesné vločky zasytí na dlouhou dobu, takže nemusíte jíst tak často.

Sklenice s ovesnými vločkami a miska s ovesnou kaší a ovocem iZdroj fotografie: Pixabay

Oves pomáhá s péčí o pleť

Věděli jste, že oves má kromě konzumace také léčivé účinky na různá kožní onemocnění? Pomůže vám při suché pokožce, svědění, podráždění i ekzému. Tyto výhody má ovšem pouze oves aplikovaný na pokožku, nikoli ten, který se jí. Jestli se u vás projevila zánětlivá reakce kůže a můžete se uškrábat, oves svědění jistě zklidní.

Připravte si silný nápoj z ovesných vloček

Tento recept vám pomůže skoncovat se zácpou, posílí vaši imunitu, sníží cholesterol a díky obsahu vápníku podpoří zdraví vašich kostí.

Co budete potřebovat?

  • 6 lžic ovesných vloček,
  • 1 litr vody,
  • 1 lžíci medu
  • a trošku skořice, vanilky nebo jiného koření dle vaší chuti.

Postup:

  1. Zalijte ovesné vločky 200 ml teplé vody a nechte 10 minut louhovat.
  2. Pak vložte do mixéru a dobře rozmixujte.
  3. Přidejte koření, med a zbylou vodu.
  4. Důkladně promíchejte.
  5. Nápoj můžete scedit, nebo konzumovat takto.

Aplikace a uchovávání:

Hotový nápoj skladujte v chladničce, můžete si z něj udělat i kostky ledu. Ty pak můžete použít do smoothie, kakaa nebo kávy.

Jak často se ve vašem jídelníčku objevují ovesné vločky?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články