5 příznaků nedostatku hořčíku, jejichž ignorace ohrožuje zdraví

Hořčík je velmi důležitý minerál, jehož nedostatek může vést k řadě nepříjemných příznaků a problémů. Naštěstí jej můžete rozpoznat včas.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nedostatek hořčíku je často přehlížený zdravotní problém, jehož příznaky mohou být jak intenzivní, tak i nenápadné. Pokud jej však nebudete léčit včas, může to mít podle lékařky Avi Varma velmi negativní dopad jak na vaše fyzické, tak i psychické zdraví. Jedná se totiž o minerál, který je nezbytný pro mnoho různých procesů v lidském těle, a proto je důležité jej neustále doplňovat. Mezi nejčastější příčiny jeho nedostatku patří především hladovění, průjem, užívání některých léků a zdravotní stavy, jako je zejména cukrovka 2. typu.

1) Svalové záškuby a křeče

Záškuby, třes a svalové křeče patří mezi nejčastější příznaky nedostatku hořčíku – v horších případech se dokonce mohou také objevit záchvaty, ovšem k těm dochází jen málokdy. Ve světě medicíny jsou tyto změny připisovány především většímu přísunu vápníku do nervových buněk, protože je hořčík nedokáže již regulovat, což vede k nadměrnému excitování a hyperstimulaci svalových nervů. Mějte však na paměti, že některé svalové záškuby mohou být důsledkem mnoha dalších příčin, jako je zejména stres či kofein.

2) Duševní nemoci

Dalším možným dopadem nedostatku hořčíku je rozvoj duševních nemocí, jako je zejména stres, úzkost nebo apatie. Ta se vyznačuje duševní otupělostí nebo nedostatkem emocí, a pokud postižený problém neléčí, může vést dokonce až k deliriu a kómatu – kromě toho je nízký příjem tohoto důležitého minerálu často spojován se zvýšeným rizikem deprese a úzkosti, což jsou problémy, které vám dokáží velmi snadno narušit každodenní život. Abyste se tedy ochránili, rozhodně dbejte na to, abyste jej měli ve stravě dostatek (popřípadě užívejte doplňky stravy). 

3) Osteoporóza

Osteoporóza je nebezpečné onemocnění, které vede ke slábnutí kostí a zvyšuje riziko jejich zlomenin. Vznik tohoto problému ovlivňuje řada faktorů, jako je zejména stárnutí, nedostatek pohybu a nedostatek některých minerálů a vitamínů ve stravě, jako je vitamín D, vitamín K a právě také hořčík – pokud vaše tělo postrádá tento minerál, může dojít k oslabení kostí a snížení hladiny vápníku v krvi, který je jejich hlavním stavebním prvkem. Stejně tak je hořčík velmi důležitý pro tvorbu kostní hmoty. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

4) Únava a svalová slabost

Dalším typickým příznakem nedostatku hořčíku je únava charakterizovaná fyzickým nebo psychickým vyčerpáním a svalová slabost. Mějte však na paměti, že každý člověk se čas od času potýká s těmito příznaky a obvykle znamenají, že si akorát potřebujete dobře odpočinout. Pokud vás však vyčerpání trápí i po dobrém spánku, přičemž jej doplňují další příznaky, raději se poraďte se svým praktickým lékařem. Vědci se domnívají, že únavu způsobuje ztráta draslíku ve svalových buňkách, což je stav spojený s nedostatkem hořčíku. 

5) Vysoký krevní tlak

Nedostatek hořčíku může také vést ke zvýšení krevního tlaku, což je silný rizikový faktor srdečních onemocnění, jako je infarkt myokardu nebo mozková mrtvice. Pokud se tedy chcete ochránit před problémy, rozhodně se vždy ujistěte, že jej máte ve stravě dostatek. Je ovšem důležité zmínit, že vědci stále vyžadují provést další studie, které by dokázaly tuto skutečnost potvrdit. 

Jak se před nedostatkem hořčíku chráníte vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články