Artritida je nebezpečné onemocnění, které postihuje klouby a může vést k nepříjemné bolesti. Problém může být horší, pokud jíte nesprávné potraviny.
Artritida je obecný termín, který označuje onemocnění způsobující zánět a nepříjemnou bolest kloubů – ve skutečnosti existuje hned několik typů artritidy, přičemž mezi ty nejznámější patří revmatoidní artritida, osteoartritida a psoriatická artritida. Ačkoliv žádná dieta nedokáže zcela vyléčit tyto problémy, omezení některých potravin a zavedení správného jídelníčku vám podle lékařky Katherine Marengo pomůže zmírnit jejich příznaky. Pozor byste si měli dávat především před slanými pochoutkami a nadměrnou konzumací alkoholu.
1) Nasycené tuky
Potraviny bohaté na nasycené tuky mohou způsobit nárůst tukové tkáně a zánětu a výrazně tak zhoršit příznaky artritidy. Mezi hlavní zdroje těchto živin patří především červené maso, plnotučné mléčné výrobky a smažené a zpracované potraviny, které najdete ve většině rychlých občerstvení. Omezení těchto nezdravých pokrmů vám dokonce pomůže obnovit přirozenou obranyschopnost organismu a zároveň zmírnit zánět, což zlepší některé příznaky spojené s tímto nebezpečným onemocněním.
2) Cukr a zpracované sacharidy
Vysoký příjem cukru způsobuje nárůst koncových produktů glykosylace, které podporují rozvoj zánětu a uvolňování zánětlivých látek zvaných cytokiny. Je proto velmi důležité, abyste se při artritidě vyhýbali produktům, jako jsou sladkosti, nealkoholické nápoje a bílé pečivo – stejně tak byste však měli omezit další potraviny obsahující mouku, jako jsou sušenky nebo bílá rýže. Jejich nadměrná konzumace je navíc spojována s mnoha dalšími nebezpečnými problémy, jako je například obezita nebo cukrovka 2. typu.
3) Mléčné výrobky
Mléčné výrobky obsahují poměrně velké množství tuku a také bílkoviny, které dráždí tkáň kolem kloubů. Pokud je tedy jíte a zároveň vás trápí artritida, může se to závažně podepsat na vašem zdraví. Abyste se ochránili před problémy, můžete je raději nahradit zdravějšími produkty, jako je špenát, quinoa, fazole, čočka a ořechy, které vám taktéž dodají poměrně velké množství bílkovin a zároveň pomohou snížit bolesti kloubů.
4) Alkohol a tabák
Kouření negativně ovlivňuje kosti, klouby a pojivovou tkáň, přičemž podle mnoha odborníků snižuje účinnost léčby artritidy. Co se týče nadměrné konzumace alkoholu, jedná se o velmi nebezpečný návyk, který zvyšuje pravděpodobnost vzniku dny, což je stav, kdy tělo nedokáže účinně metabolizovat kyselinu močovou. To zase může vést ke zvýšení rizika vzniku samotné artritidy, a to zejména v menších kostech nohou – stejně tak alkohol zhoršuje funkci jater. Pokud se s těmito zlozvyky ztotožňujete, raději co nejdříve přestaňte.
5) Sůl a umělé přísady
Sůl může mít na některé osoby trpící artritidou závažné účinky, protože často zhoršuje zánět kloubů. Jedním ze způsobů, jak můžete kontrolovat její příjem, je vařit si své vlastní jídlo a vyhýbat se rychlým občerstvením. Stejně tak můžete sledovat etikety na potravinách a podle nich určit, které jsou pro vás nejvhodnější. Podobně tomu je u umělých přísad, jako je například glutamát sodný a aspartam, který může u lidí s tímto nebezpečným onemocnění vést ke zhoršení příznaků nebo rozvoji zánětu. Namísto nich se můžete zaměřit raději na ovoce a zeleninu.