Nápoj z červené řepy: Zlepší trávení a pomůže na krevní tlak

Červená řepa je velmi účinná potravina, která nabízí řadu užitečných zdravotních přínosů. Pomoci vám dokáže zejména ve formě lahodné šťávy.

šťáva z červené řepy i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Červená řepa je velmi výživná zelenina, která je známá pro svou zemitou chuť a specifickou vůni. Její zařazení do každodenního jídelníčku však přináší řadu zajímavých zdravotních benefitů, a to zejména co se týče lepšího trávení a snížení vysokého krevního tlaku – ten je podle lékařky Sade Meeks mimo jiné faktorem, který zvyšuje riziko mnoha závažných onemocnění, včetně srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Stejně tak stojí za zmínku bohatý obsah účinných živin, které se v řepě nachází.

Nejúčinnější nápoj na čištění krve

Červená řepa je bohatá potravina, která nabízí téměř všechny vitamíny a minerály, které vaše tělo potřebuje, a to včetně vitamínů A, B a C, síry, sodíku, vápníku, železa, selenu, jódu a mnoha silných antioxidantů. Nejlépe však uděláte, když ji budete jíst ve formě čerstvě vymačkané šťávy – takový nápoj se totiž mnohem snadněji vstřebává v těle a jeho pravidelná konzumace funguje jako skvělý posilovač imunitního systému. Přínosů však tato jedinečná zelenina nabízí mnohem více, a proto byste její konzumaci měli zvážit i vy. 

Většina odborníků doporučuje začít pít denně 250 mililitrů šťávy z červené řepy každý den a tuto dávku postupně zvyšovat – pokud však začnete pociťovat silné závratě, nevolnost nebo bolesti hlavy, raději dávku snižte, dokud si na tekutinu tělo dostatečně nezvykne. Z dlouhodobého hlediska se však jedná o skvělý způsob, jak usnadnit svému tělu trávení a ochránit jej před rakovinou plic, žaludku a také tlustého střeva. Nápoj je přitom velmi lahodný a nevyjde vás ani na mnoho peněz. 

Nejzajímavější zdravotní přínosy šťávy 

Pokud budete pravidelně pít šťávu z červené řepy, vaše tělo vám jistě brzy poděkuje. Mezi nejzajímavější přínosy konzumace tohoto nápoje patří především: 

iZdroj fotografie: Pixabay
  • Snížení příznaků diabetu: Šťáva z červené řepy pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a díky svému diuretickému účinku zabraňuje vzniku komplikací onemocnění, včetně kardiovaskulárních problémů. 
  • Ochrana před chronickou hepatitidou: Nápoj chrání a regeneruje jaterní buňky, přičemž dokáže zpomalit proces jaterní cirhózy (to především proto, že stimuluje funkci jaterních buněk). 
  • Podpora trávení: Červená řepa posiluje střevní trakt, pomáhá štěpit tuky a tím také podporuje hubnutí.
  • Ochrana před rakovinou: Červená řepa obsahuje barviva známá jako beta-karoten, které ji mimo jiné dodávají barvu. Jedná se však o další účinné složky, které taktéž chrání tělo před některými druhy rakoviny, zejména jater, tlustého střeva a kůže. 
  • Léčba refluxu: Pravidelná konzumace šťávy z červené řepy pomáhá předcházet refluxu, a pokud k němu již došlo, tak urychluje jeho léčbu.
  • Snížení vysokého krevního tlaku: Tato zelenina z dlouhodobého hlediska pomáhá snižovat vysoký krevní tlak.
  • Ochrana před anémií: Červená řepa obsahuje složky, které pomáhají v boji proti anémii a chrání před jejím rozvojem.

Využít můžete také vysoký obsah dusičnanů, které červená řepa nabízí. Ty totiž zlepšují využití kyslíku v těle, což pomáhá regenerovat svaly po cvičení a usnadňuje usínání.

Jak často pijete šťávu z červené řepy vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články