Jak poznat krevní sraženinu: Kromě otoku a bolesti se objeví i průjem

Otoky končetin, to je nejznámější příznak krevních sraženin. Krevní sraženiny se ale mohou vytvořit i na jiných místech v těle. Tomu pak odpovídají příznaky.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Srážení krve patří k normálním obranným mechanismům vašeho těla. Kdyby krev neměla schopnost se srážet, pak byste vykrváceli i z drobného poranění. Problém nastává, když se v těle vytváří krevní sraženiny bez zjevného důvodu. Doktor Emelia Arquilla varuje, že příznaky krevních sraženin by se neměly brát na lehkou váhu, protože mohou vyústit v život ohrožující stav.

Otok upozorní na sraženinu

Hlavní příznak, který vás upozorní na porušenou cirkulaci krve, které brání krevní sraženina, je otok. Otok poznáte hlavně na dolních končetinách, ale může se objevit i na rukou. To závisí na tom, v jakém místě se krevní sraženina objevila. Otok je charakteristický hlavně pro hlubokou žilní trombózu, která je velmi nebezpečná, pokud sraženina cestuje krevním řečištěm. Dostane-li se do plic, způsobí plicní embolii.

Pozor na podezřelou bolest

Pokud se objeví krevní sraženina v končetinách, postižená končetina bude bolet. Sraženina v nohou na sebe upozorní prudkou bolestí, která se zhoršuje při pohybu. Nachází-li se sraženina v břišních cévách, bude vás, kromě dalších příznaků, bolet břicho. Nejnebezpečnější je ovšem bolest na hrudi doprovázená hlubokým dýcháním, dušností a kašlem. Je to příznak plicní embolie, která vás ohrožuje na životě. Je to nejvyšší čas pro okamžitou lékařskou pomoc.

Méně obvyklé příznaky sraženin

Mezi méně známé příznaky patří průjem, krev ve stolici, zvracení, nevolnost nebo otok břicha (ascites). Tyto příznaky se objevují v případě, kdy se vytvoří krevní sraženina v krevních cévách břicha. Nemusí se objevit všechny tyto příznaky, opět záleží na tom, které orgány jsou nedostatečně zásobeny krví. Pokud vás bolí břicho a bolest je náhlá, přičemž se objevuje a zase mizí, vyhledejte lékaře, aby vás blíže vyšetřil.

Nohy s kalhotkami u kotníků a ruka ženy sedící na záchodě držící toaletní papír iZdroj fotografie: Freepik

Sraženina v mozku – mozková mrtvice

Krevní sraženiny se mohou objevit kdekoli v těle, dokonce přímo v mozku. Tím je zamezen přítok krve a kyslíku do mozku. Mozek je velmi citlivý na nedostatek kyslíku, takže kromě vážných příznaků hrozí i smrt. Toto jsou příznaky, kdy je nutné rychle jednat a volat lékařskou pomoc:

  • necitlivost nebo slabost v paži nebo pažích (postižený není schopen zvednout ruce nad hlavu)
  • necitlivost na jedné straně těla, včetně obličeje a nohou
  • potíže s mluvením nebo porozuměním mluveného slova
  • zmatenost a dezorientace
  • neschopnost reagovat
  • náhlé změny chování
  • změny ve vidění nebo náhlá ztráta zraku na jedno nebo obě oči
  • problémy s rovnováhou a chůzí
  • závrať, silná bolest hlavy přicházející náhle bez příčiny
  • nevolnost a zvracení

Tyto příznaky mají tendenci se objevovat a mizet, tak na sebe upozorňuje přechodné nedokrvení mozku. Může také dojít k tomu, že sraženiny neblokují tok krve do mozku úplně, ale jen částečně. I kdyby příznaky zmizely, vyhledejte pohotovost a informujte lékaře o veškerých svých potížích. Také se ujistěte, že víte, jak na první pomoc při mrtvici.

Jaké jsou vaše zkušenosti s netradičními příznaky krevních sraženin?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články