Již 2 lžičky denně této účinné tinktury vám pomohou vyřešit řadu zdravotních problémů a podpořit některé orgány. Její příprava je snadná a nevyjde vás draho.
Velmi zdravou potravinou jsou vlašské ořechy, o které je známo, že přináší řadu užitečných zdravotních přínosů. Nejsou to však pouze plody, které můžete využít pro svůj prospěch, ale také jejich listy – právě ty nabízí jedinečné složky, které léčí žaludeční potíže, včetně průjmu, ale také snižují hladinu cukru v krvi, tlumí záněty a ochrání vás před aterosklerózou. Abyste získali maximální účinek, můžete si z nich připravit osvědčenou tinkturu, která vám nezabere mnoho času a ani vás nevyjde na mnoho peněz.
Tinktura z listů vlašského ořechu
Ne každý ví, že listy vlašských ořechů nabízí více než samotná jádra. Jsou totiž zdrojem mnoha bioaktivních látek, silic, tříslovin a flavonoidů, včetně kvercetinu s antioxidačními vlastnostmi. Právě díky nim disponují antiseptickými účinky a jsou také skvělé při léčbě lupů a dalších kožních problémů. Ve většině případů je lze konzumovat ve formě nálevu nebo tinktury, která má obzvláště pozitivní vliv na trávicí systém – pomáhá totiž stimulovat vylučování trávicích šťáv, čímž podporuje žaludek, slinivku a játra po těžkém jídle.
Pravidelná konzumace tinktury má pak také pozitivní vliv na proces stárnutí a snižuje záněty v těle. Neocenitelná však může být také pro diabetiky a lidi, kteří bojují s poruchami metabolismu sacharidů, neboť má hypoglykemický potenciál (snižuje hladinu cukru v krvi). Pokud ji chcete použít zevně, stačí ji přiložit přímo na postižené místo nebo v případě lupů a podobných problémů vmasírovat do vlasů. Dejte si však pozor, abyste ji nepoužívali na otevřené rány, které by mohla ještě více poškodit.
Příprava tinktury
Blahodárné vlastnosti listů vlašských ořechů si můžete snadno vychutnat ve formě správné tinktury. Mezi její nejsilnější účinky patří především detoxikace organismu, čištění krve a podpora syntézy vitamínu K – její pravidelná konzumace vám také pomůže utěsnit cévy a ochránit kardiovaskulární systém před nebezpečnými nemoci, jako je srdeční infarkt nebo mozková mrtvice. K její přípravě budete potřebovat následující ingredience:
- 30 gramů (2-3 polévkové lžíce) sušených listů vlašských ořechů
- 150 mililitrů alkoholu (vodky nebo lihu)
- 100 mililitrů pramenité vody
Příprava je poté již velmi jednoduchá. Ořechové listy jemně rozdrťte a nasypte je do sklenice se širokým dnem. Směs poté zalijte vodou a alkoholem, nádobu přikryjte gázou a odstavte po dobu 2 týdnů na tmavé a chladné místo – sklenici poté každý den alespoň třikrát promíchejte, aby se suroviny mohly správně vstřebat. Jakmile uplyne stanovená doba, tinkturu přeceďte přes gázu do vhodné láhve a tu odložte na 5 až 7 dní do lednice.
Pro získání co nejlepších výsledků byste měli pít tinkturu dvakrát denně po jedné polévkové lžíci, a to nejlépe nalačno, čímž skvěle podpoříte svůj trávicí systém – kúra by však měla trvat maximálně dva týdny. Chcete-li tinkturu z listů vlašských ořechů použít jako oplach, zřeďte 10 kapek v 1 litru vody a jednou za několik dní si s ní opláchněte vlasy. Výsledky budou znatelné již po několika dnech.