Nemusíte hned běžet do lékárny, stačí zajít do kuchyně. Obyčejná kuchyňská cibule vám může pomoci s mnoha zdravotními problémy.
Cibule je snad nejčastěji používanou ingrediencí při vaření. Máte ji doma skoro vždy, a to je dobře. Může vám totiž poskytnout jakousi první pomoc při mnoha zdravotních obtížích, a to od nachlazení po vypadávání vlasů. Pokud ji budete konzumovat denně, mnoha problémům dokážete i předejít.
Nejzdravější na cibuli je množství sirných sloučenin
Syrová cibule má velmi nízký obsah kalorií (ve 100 gramech je pouze 40 kalorií), zato obsahuje hodně vody (89 %), celkem dost vlákniny (1,7 %) , přiměřeně sacharidů (9 %) a prakticky zanedbatelné množství bílkovin a tuků. Je velmi bohatá na antioxidanty a sloučeniny obsahujících síru. Ty jsou spojovány s množstvím zdravotních přínosů, včetně snížení hladiny cukru v krvi, zlepšení zdraví kostí a dokonce i snížením rizika vzniku a rozvoje rakoviny.
Cibule obsahuje také velké množství vitaminu C a B6, kyseliny listové a draslíku, které také přinášejí řadu výhod. Vitamin C je mimo jiné důležitý pro správné fungování imunitního systému a hojení ran. Vitamin B6 je klíčový například pro zdraví mozku, jeho dostatečný přísun je také důležitý pro vaši dobrou náladu a snížení rizika depresivních stavů. Kyselina listová je důležitá pro tvorbu červených krvinek a pro zdravý růst a funkci buněk. A konečně draslík, jehož hlavní úlohou v těle je pomáhat udržovat normální hladinu tekutin v buňkách.
Proč jíst denně cibuli
Pravidelná konzumace cibule s sebou (nepřekvapivě) nese obrovské množství výhod. Mezi ty nejzajímavější patří:
Regulace hladiny cukru v krvi
Syrová cibule může pomoci při kontrole diabetu 1. i 2. typu. Podle jedné studie stačí k významné regulaci krevního cukru pouhých 100 g syrové cibule denně.
Prospívá zdraví kostí
Syrová cibule má blahodárný vliv na vaše kosti a chrání je před osteoporózou. Rozsáhlá observační studie u žen po padesátce zjistila, že pravidelná konzumace cibule je spojena se zvýšenou hustotou kostí.
Snižuje riziko rakoviny
Pozorovací studie spojují zvýšenou konzumaci cibule (obzvláště syrové) se sníženým rizikem několika typů rakoviny, například žaludku, prsu, tlustého střeva a prostaty.
Zlepší se vám pleť
Sloučeniny síry obsažené v cibuli také pomáhají podporovat tvorbu kolagenu. Kolagen zase napomáhá tvorbě zdravých kožních buněk a pomáhá pleť chránit před předčasným stárnutím.
Budete mít hezčí a hustší vlasy
Sirné sloučeniny (a potažmo související kolagen) jsou prospěšné i pro stav vašich vlasů. Navíc, pokud budete na vlasy používat cibulovou šťávu, zabráníte jejich vypadávání. Cibulová šťáva může také zabránit předčasnému šedivění vlasů, odstranit lupy a obnovit jejich lesk.