Je chléb špatný? Vždy záleží na jeho typu. Při správném výběru předejdete zdravotním problémům a podpoříte své zdraví

Chléb je označován jako nevhodná potravina, záleží ovšem na jeho typu. Při správném výběru předejdete zdravotním komplikacím.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Chléb je základní potravinou v mnoha zemích již po tisíciletí. Obvykle se peče z mouky a vody. Existuje mnoho druhů chlebů – běžný, sladký, kynutý i jiný – a mnoho druhů kvásku, ze kterého se vyrábí.

Navzdory své popularitě je chléb často charakterizován jako nezdravý pokrm. Ve srovnání s jinými potravinami, jako je například ovoce nebo zelenina, má relativně nízký obsah základních živin. Nejenže obsahuje poměrně mnoho kalorií a sacharidů, ale nachází se v něm poměrně málo bílkovin, tuků, vlákniny, vitamínů a minerálů. Nutričně ovšem záleží na druhu chleba. Například celozrnný se může chlubit vyšším množstvím vlákniny.

Obsahuje lepek

Chléb stejně jako ostatní pšeničné výrobky obsahuje lepek. Jedná se o specifický typ bílkoviny, která pomáhá těstu kynout a dodává mu elastickou strukturu. Ačkoliv většina lidí tráví lepek snadno, jiní ho nemusí tolerovat.

iZdroj fotografie: Pixabay

Celiakie je autoimunitní porucha, při které lepek poškozuje sliznici tenkého střeva a narušuje vstřebávání živin. Někteří lidé na něj mohou být citlivější, což jim může způsobit trávící problémy, jako je nadýmání, průjem a bolest žaludku. Tito jedinci by se měli pšeničnému chlebu vyhýbat a nahradit ho bezlepkovými výrobky. Ty se vyrábí například z rýžové, bramborové nebo tapiokové mouky.

Vysoký obsah sacharidů

Chléb má vysoký obsah sacharidů. V jednom plátku se průměrně nachází 13g. Tělo rozkládá sacharidy na glukózu, což vede ke zvýšené hladině cukru v krvi. Příjem velkého množství sacharidů je spojován s vyšším rizikem vzniku diabetu 2. typu a metabolického syndromu, který zvyšuje riziko srdečních onemocnění.

iZdroj fotografie: Pixabay

Některé druhy chleba pomáhají zpomalit vstřebávání cukru, a tím stabilizovat hladinu cukru v krvi. Mezi ně patří například celozrnný, který má vysoký obsah vlákniny. V chlebu se rovněž nacházejí antinutriční látky. Ty blokují přijímání určitých minerálů. Pro většinu lidí je to vcelku nepodstatné, ale například pro vegany a vegetariány je obsah živin důležitý.

Obohacen o vitamíny a minerály

Chléb má obecně nízký obsah živin. Některé typy jsou obohaceny o další mikroživiny, aby se zvýšila jejich nutriční hodnota a zabránilo se jejich nedostatku. I přestože je chléb o ně obohacen, v kombinaci s vyváženou stravou může splňovat všechny výživové potřeby.

iZdroj fotografie: Pixabay

Celozrnný chléb

Celozrnný chléb je spojen s řadou působivých zdravotních přínosů. Konzumace semínek snižuje riziko srdečních onemocnění, cukrovky, obezity a rakoviny tlustého střeva. Tento typ chleba má celkově vyšší obsah vlákniny, bílkovin a mikroživin. To z něj činí nejlepší volbu, pokud chcete zhubnout nebo zlepšit svůj zdravotní stav.

Nejzdravější druhy chleba

Udělejte moudré rozhodnutí a vyberte si chléb, který zlepší vaše zdraví a s nímž se vyhnete vedlejším negativním účinkům. Celozrnný chléb je rozhodně lepší volbou než chléb bílý. Dalším vhodným kandidátem je chléb z naklíčených semínek. Je mnohem stravitelnější a nutričně vyváženější.

Vychutnejte si chléb bez výčitek a zařaďte jej do svého zdravého jídelníčku. Ideální je vybrat zdravou variantu a kombinovat ji s vyváženou stravou, abyste získali maximální zdravotní výhody.

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Zobrazit další články