Tato jedinečná směs byla v minulosti běžnou pochoutkou k snídani. Právě díky jejím účinkům byli naši prarodiče neustále zdraví a nepřekonala je žádná nemoc.
Pokud chcete udržet své zdraví v co nejlepší formě a vyhnout se nakažení nepříjemnými onemocněními, měli byste nejprve začít u svého jídelníčku. Právě správné potraviny plné účinných živin pomáhají udržovat silnou imunitu a ničit nepřátelské organismy – a jednou z nich je obyčejná kukuřičná kaše nebo-li polenta. Tu stačí přidat do svého každodenního jídelníčku a již po několika týdnech bude vaše tělo naprosto nedobytné. Dopřát si jí můžete například po ránu, a to nejlépe s čerstvým mlékem.
Kukuřičná kaše a lidské zdraví
Kukuřičná kaše, známá také jako polenta, je v České republice snadno dostupná a nevyjde vás na mnoho peněz. Mezi nejznámější druhy patří kachamak, který se vyrábí v některých částech západní Asie a jihovýchodní Evropy. Její název je odvozen od tureckého slova kaçamak, což znamená útěk (v Severní Makedonii je pak známá také pod názvem bakrdan). Připravit si jí můžete však i vy sami, a to použitím kukuřičné mouky. Pravidelná konzumace směsi vám pak pomůže udržet pevný imunitní systém a ochrání vás před mnoha nemocemi.
Varianty této snídaně mohou být různé, ale to, co by mělo být vždy jejím základem, je hrubě mletá kukuřičná mouka, nejlépe domácí. Tato jedinečná potravina obsahuje velké množství živin – je například skvělým zdrojem kyseliny listové, vitaminů B6, K a E, kyseliny pantotenové, thiaminu, riboflavinu a niacinu. Dále se pak také může pochlubit vysokým obsahem fosforu, hořčíku, zinku, draslíku, mědi, selenu a manganu, které jsou nezbytné pro mnoho životních funkcí.
Příprava zdravé kukuřičné kaše
Kukuřičnou kaši si můžete připravit dvěma způsoby. Každý z nich je velmi jednoduchý a rychlý. V prvním případě je třeba dát do hrnce 3,5 šálku vody a k ní přimíchat trochu slunečnicového oleje a špetku soli. Jakmile směs uvedete do varu, snižte teplotu na minimum a vmíchejte jeden šálek kvalitní kukuřičné mouky. Poté míchejte, dokud nezískáte kaši – při přípravě se doporučuje používat dřevěnou lžíci, neboť kovová by mohla vyvolat oxidaci. Do výsledného pokrmu přidejte zdravá semínka a můžete podávat.
Druhý způsob přípravy kukuřičné kaše je taktéž jednoduchý. Do nádoby nalijte litr a půl vody, přidejte jednu čajovou lžičku soli a přiveďte směs k varu. Jakmile budete mít hotovo, přidejte 500 gramů kukuřičné mouky – ta zůstane na povrchu vody, a proto do ní udělejte dřevěnou vidličkou důlek a snižte teplotu na minimum. Po nějaké době se mouka s vodou rozpustí a zdravá kaše je připravena ke konzumaci. Pokrm si také můžete vzít do práce a jíst jej během dne v kanceláři, neboť vydrží chutný po dlouhou dobu.
Populární kacamaková dieta
V poslední době se hodně lidí uchyluje k takzvané kacamakové diěte, která je založena na nahrazení snídaně a večeře kukuřičnou kaší. Je při ní však důležité nejíst v žádném případě bílou mouku. Jídelníček obvykle vypadá takto:
- Snídaně: Kukuřičná kaše s kefírem nebo jogurtem.
- Svačina: Ovoce.
- Oběd: Polévka, hlavní jídlo a salát.
- Svačina: Ovoce.
- Večeře: Kukuřičná kaše s kefírem nebo jogurtem.
Pokud chcete zhubnout nebo očistit své tělo, můžete tento způsob stravování vyzkoušet a sami se přesvědčit, zda funguje. Ještě než tak však učiníte, raději se poraďte se svým praktickým lékařem.