Česká příroda nabízí ten nejlepší zdroj vitamínu C. Stačí si jej na podzimní procházce natrhat. Můžete si pak připravit čaj, džem nebo tinkturu.
Pokud jste si mysleli, že nejlepším zdrojem vitamínu C jsou citrusy, vězte, že tím nejlepším zdrojem jsou mladé plody, které najdete v české přírodě téměř na každém kroku. Jsou to šípky. Ty totiž obsahují o 40 % více vitamínu C než citrusy a desetkrát více vitamínu C než rybíz. Denní potřebu vitamínu C tak pokryjete pouhými 3 šípky. Sbírat je můžete celý podzim, dokonce i po prvních mrazících. Vyhněte se však sběru v okolí silnic a průmyslových oblastí.
Šípky mají obrovské množství výhod
Šípky se v tradiční medicíně používají již po staletí k léčbě různých onemocnění. Můžete je použít například ke zklidnění bolestí v krku či zažívacích potíží. Šípky obsahují vitamíny C, E a B a další minerály a antioxidanty. Mezi ně patří fenoly, karotenoidy a zdravé mastné kyseliny. Obsahují také látku, která může zmírňovat záněty. Podle výzkumů tak šípky mohou:
- podporovat zdravý imunitní systém
- chránit před srdečními chorobami
- chránit před cukrovkou 2. typu
- napomáhat hubnutí
- snižovat zánět
- tlumit bolest (včetně té, způsobené artritidou)
- bojovat proti stárnutí pokožky
Šípkový čaj
Na přípravu čaje budete potřebovat čerstvé nebo sušené drcené šípky. Přesto, že v názvu stojí slovo čaj, pro zachování vitamínu C je lepší nepřelévat šípky horkou vodou. Místo toho vložte drcené šípky (cca 1 lžíci) do konvice na čaj, zalijte studenou vodou a nechte několik hodin (nebo přes noc) odstát. Následně směs sceďte a dle chuti oslaďte medem. Šípkový čaj je vhodné pít denně, obzvláště v období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění.
Šípkový džem
Džem je nejlepší dělat z čerstvých šípků, kterých je vhodné nasbírat větší množství. Pokud byste měli šípků méně nebo naopak více, recept si upravte, ale zachovejte poměr. Na džem budete potřebovat:
- 3 kg šípků
- 1,5 kg cukru krystal
- 3 l vody
- 3 balíčky želírovacího přípravku
Příprava
Šípky očistěte (odstraňte stonky, lístky a okvětní lístky) a důkladně opláchněte. Vložte do vyššího hrnce a zalijte cca 3 litry vody tak, aby byly všechny šípky ponořené a na středním plameni je uvařte do měkka. Po vychladnutí uvařené šípky rozmixujte a přeceďte přes jemné síto nebo punčochu.
Rozmixované šípky přelijte zpět do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte cukr a želírovací prostředek a vařte do zhoustnutí. Hotový, ještě horký džem nalijte do dobře vymytých zavařovacích skleniček, pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Šípková tinktura
Šípková tinktura je velice jednoduchá na přípravu, ale vyžaduje čas. Ideální je dělat ji z čerstvých šípků, můžete však použít i sušené. Kromě šípků budete potřebovat ještě alkohol, nejlépe 40 %. Šípky očistěte, opláchněte a rozkrojte napůl. Vložte je do vhodné sklenice (sklenice by měla být ze ¾ plná) a zalijte alkoholem tak, aby byly šípky zcela ponořené. Šípky nechte v alkoholu cca měsíc macerovat, každý den sklenici protřepejte. Po měsíci tinkturu přeceďte a skladujte v chladu a temnu.
Dávkování tinktury
Maximální denní dávka je 1 kapka na kilogram tělesné hmotnosti denně. Toto množství je potřeba rozdělit do tří dávek, které budete užívat společně s vodou či jinou tekutinou ráno, v poledne a večer. Např. osoba vážící 60 kg bude užívat 3x denně 20 kapek.
Kdo by se měl šípkům vyhnout
Šípky jsou všeobecně považovány za bezpečnou potravinu, která obvykle nevyvolává alergie ani vedlejší účinky. Ve velmi velkých dávkách však mohou vyvolat zažívací obtíže, jako je nevolnost, bolesti břicha, pálení žáhy či zácpu. Je to dáno právě jejich vysokým obsahem vitamínu C. Velké dávky vitamínu C nejsou vhodné ani u osob trpících častými ledvinovými kameny, srpkovitou anémií a hemochromatózou. V současné době také není známo, zda jsou šípky zcela bezpečné během těhotenství a kojení. Užívejte je tedy s mírou.