3 věci, které blokují vstřebávání vitamínu C. Dělá je většina z nás, i když nevědomky

Vitamín C hraje klíčovou roli v obranyschopnosti organismu. Pokud si však hlídáte jeho dostatečný příjem, dejte si pozor i na některé chyby, které mohou jeho využitelnost snížit.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Vitamín C je ve vodě rozpustná živina s mnoha životně důležitými funkcemi v těle. Pomáhá posilovat imunitní systém, napomáhá tvorbě kolagenu a hojení ran a působí jako antioxidant, který chrání buňky před poškozením volnými radikály. Výživová specialistka Jillian Kubala, MS, RD, vysvětluje, že na rozdíl od jiných živočichů si člověk nedokáže vitamín C sám syntetizovat. Proto ho musíte pro udržení dobrého zdraví získávat dostatek z potravin nebo doplňků stravy. Některé látky, které přijímáte, však mohou vstřebávání vitamínu C blokovat.

Zdroje vitamínu C

Nejlepším zdrojem vitamínu C je ovoce a zelenina. Je důležité si uvědomit, že vitamín C v potravinách se snadno ničí teplem, proto je nejlepší konzumovat ovoce a zeleninu v syrovém stavu.

iZdroj fotografie: Pixabay

Ovoce

Jako první vás nejspíše napadnou citrusové plody, jako jsou citróny a pomeranče. Vitamín C však naleznete i v jiném ovoci, například v jahodách či kiwi. Nejlepším zdrojem vitamínu C jsou šípky, ale je potřeba je namočit přes noc do vlažné či studené vody a nechat je vylouhovat (nepřelívat horkou vodou), aby zůstal obsah vitamínu C zachován. Citróny obsahují 45 mg, grapefruity 40 mg, mandarinky 42 mg, pomeranče 50 mg, kiwi 71 mg a šípky 400 mg vitamínu C.

Zelenina

Pro někoho to může být překvapení, ale i zelenina je skvělým zdrojem vitamínu C. Naleznete jej například v paprikách, brokolici, rajčatech, hrášku či zelí. Zeleninu je opět nejlepší konzumovat tepelně nezpracovanou.

Co blokuje vstřebávání vitamínu C

Mnoho lidí se snaží hlídat stravu a užívat doplňky vitamínu C na podporu imunitního systému, zejména v období nachlazení a chřipky. Bohužel nemá  to moc smysl, pokud existují faktory, kterými sami bráníte vstřebávání tohoto vitamínu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Kouření

Nikotin obsažený v tabákových výrobcích ovlivňuje metabolismus způsobem, který může bránit vstřebávání vitamínu C, nemluvě o mnoha způsobech, jakými mohou toxické látky v tabákovém kouři negativně působit na organismus. I když kuřáci užívají doplňky stravy s vitamínem C, mají stále nižší hladinu v krvi, protože každá cigareta spálí z těla 25-100 mg vitamínu C. Pokud tedy někdo kouří 10 cigaret denně, měl by standardně zvýšit příjem vitamínu C o 1 g, aby tento účinek neutralizoval.

Káva, cola, energetické nápoje, čaj

Tyto nápoje obsahují kofein v různém množství. Bylinné a ovocné čaje kofein neobsahují, takže se jich toto varování netýká. Problém u těchto nápojů tkví v tom, že kofein působí na organismus močopudně, a tím stimuluje vylučování vitamínů C a B. Pokud pijete kávu nebo jiné výše uvedené nápoje, užívejte vitamín C nezávisle na nich, a to s minimálně hodinovým zpožděním.

Pozor na horké nápoje

Pokud si do čaje přidáváte citronovou šťávu ve snaze zvýšit příjem vitamínu C, dejte si pozor na teplotu čaje. Vitamín C  se teplem rozkládá, nikdy ho tedy nepřidávejte do horkého čaje. Počkejte až čaj vychladne a přidejte citrón až nakonec. Totéž mimochodem platí o medu.

Jak doplňujete hladinu vitamínu C?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články
DámskýDeník
DámskýDeník
50letá žena v sobě 9 let nosila mrtvé dítě. Odmítala léčbu, protože si myslela, že je očarovaná
Události247
Události247
Důchodci musí také podávat daňové přiznání, ale jen někteří. Pokud to neudělají, hrozí jim tučné pokuty
VědaŽivě
VědaŽivě
Nová umělá inteligence se sama vyvíjí stejně, jako tomu bylo při Darwinově evoluci
adbz
adbz
Pes štěká v noci do prázdna: Možné důvody a jak ho to odnaučit