Cviky na protažení a posílení bolavých achilovek

Pokud vás trápí bolesti nebo zánět Achillovy šlachy, můžete stav zlepšit posilovacím a protahovacím cvičením. Problémy jsou většinou způsobeny nadměrnou a intenzivní zátěží.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Pokud budete stav přecházet, může dojít k mikrotrhlinám. Existují cviky, které mohou šlachám ulevit.  

Protahovací cviky

K prvnímu cviku budete potřebovat zeď nebo židli. O zeď se rukama opřete v úrovni očí. Nohu, kterou chcete protáhnout, natáhněte dozadu. Pata zakročené nohy je na podlaze a prsty směřují dopředu. Koleno druhé nohy pokrčte směrem ke zdi. Zakročená noha je stále rovná. Lehce se předkloňte, dokud neucítíte jemné pnutí. Vydržet 30 sekund a vyměňte nohy. Na každou nohu proveďte třikrát.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Cvičit je vhodné i z preventivních důvodů

Druhý cvik spočívá v protažení špičky o zeď. Postavte se čelem ke zdi a prsty jedné nohy opřete o zeď, pata zůstává na zemi. Druhá noha je mírně zakročena vzad. Koleno stojné nohy trochu pokrčte a mírně předkloňte trup vpřed. Každou nohu protáhněte 30 sekund, ve třech sériích.

Třetím cvikem je excentrické protahování šlachy. Stoupněte si na schod, okraj schodu by měl být pod nártem. Patu necháte klesnout pod úroveň schodu, takto vydržte 30 sekund a protáhněte druhou nohu. Proveďte na každou končetinu tři opakování.

Protahování vsedě

Cviky, které budete provádět vsedě posílí svaly lýtka a paty, ty jsou připevněné k Achillově šlaše. Je důležité udržovat i tyto svaly v kondici, protože snižují napětí na samotnou šlachu.

Sedněte si na židli, nohy jsou na šířku ramen. Zvedněte paty co nejvýše, špičky zůstávají na zemi, chvíli vydržte a spusťte opět dolů. Proveďte 20–25 opakování, vždy 5–6 sérií.

Protahovat se dá i s odporovou gumou. Posaďte se na zem, nohy natáhněte před sebe. Okolo jedné nohy zahákněte odporovou gumu, konce držte oběma rukama. Koleno je mírně pokrčené. Zatáhněte za konce a chodidlo přitahujte směrem k sobě. Chvilku vydržte, povolte tlak a chodidlo protáhněte směrem od sebe. Takto protáhněte obě šlachy, 10–15 opakování ve třech sadách.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Bolest achilovek může být obtěžující

Užitečné rady na závěr

  • Achillovu šlachu je třeba pravidelně protahovat, i když necítíte, že je ztuhlá.
  • Cviky provádějte pomalu, nepospíchejte. Vyvarujete se zranění.
  • Pokud během cviku cítíte bolest, přestaňte.
  • Jestliže vás šlacha bolí, neskákejte a neběhejte. S fyzickou aktivitou začínejte pozvolna.

Cviky na protažení Achillovy šlachy slouží ke zlepšení obtíží. Cvičení je zaměřené i na svaly lýtka a paty, snižují tlak na samotnou šlachu. Pokud se stav nelepší, vyhledejte lékaře a dodržujte klidový režim.

Diskuze Vstoupit do diskuze
78 lidí právě čte
Zobrazit další články