Ne vždy platí, že co je zdravé, je taky chuťově dobré, ale v tomto případě budete spokojení nejen díky zdravotním přínosům, ale i díky vynikající chuti.
Zdraví je to nejdůležitější, co každý má. A i v případech, že vás aktuálně nic netrápí, je ideální myslet na určitou prevenci a svoje zdraví podpořit. Nejvhodnější cestou jsou určitě přírodní suroviny, a když jsou ke všemu ještě chuťově výborné, tak určitě není co řešit. Zkuste si připravit sirup, jehož hlavní surovinou jsou velice chutné a pro zdraví přínosné borůvky. Ty mají skvělé antioxidační vlastnosti a pomáhají bojovat s vysokým krevním tlakem, pamětí i srdečními chorobami.
Čarovné borůvky
Borůvky jsou fantastickým ovocem, které leckdy pokrývá kilometry lesa. Vyšlechtěnou odrůdou jsou takzvané kanadské borůvky, které nejsou uvnitř modré. Ovšem lesích borůvek je v Čechách stále dost – a ačkoliv jejich sbírání nějakou dobu zabere, stojí to za to. Za některé z jejich pozitivních zdravotních přínosů může být odpovědná vláknina či z minerálů například železo, draslík, vápník, měď či fosfor. Z vitamínů je v borůvkách zastoupen především vitamín C, A, E, B1,B2 a také B6. Za zmínku určitě stojí i obsah flavonoidů, které mají antioxidační schopnosti.
Zdravotní přínosy borůvek
Jsou malé, ale přitom dokáží podpořit zdraví bez jakýchkoliv potíží. Borůvky mají schopnost podpořit zrak díky tomu, že regenerují sítnici a také pomáhají během adaptace očí na různé typy světla. Kromě toho pomohou na podzim a v zimě, kdy jsou častější chřipky, nachlazení či angíny, jelikož posilují imunitní systém a zlepšují odolnost organismu proti infekcím. Borůvky jsou také prevencí před srdečními onemocněními, pomáhají udržovat zdravý cévní systém a také snižují hladinu cholesterolu. Lze je využít, jak při zácpě (čerstvé), tak i při průjmu (sušené).
Příprava sirupu
Z borůvek si lze připravit celou řadu výborných pokrmů i nápojů. Jsou vhodnou náplní do ovocných knedlíků, koláčů, ale stejně tak si z nich můžete připravit čaj či právě sirup.
Suroviny potřebné pro výrobu borůvkového sirupu
- 1 kilogram borůvek
- 1 litr vody
- 500 gramů cukru
- citronová šťáva
Postup
Nejprve borůvky umyjte a například pomocí vidličky lehce rozmačkejte (neměli byste se dostat na konzistenci kaše). Poté přidejte citronovou šťávu a cukr a vše důkladně promíchejte. Takto nachystané borůvky nechte asi 24 hodin uležet a nezapomeňte je přikrýt utěrkou. V průběhu času borůvky míchejte, aby se rozpustil cukr. Směs zahřívejte při nižších teplotách a poté, co dojde k varu, vařte alespoň 15 minut. Směs odstavte a nechte vychladnout. Takto připravenou ji sceďte a sirup dejte do čistých lahví. Můžete si lahve pasterizovat či vložit do ledničky.