Hřebíček je velmi zdravá potravina, kterou mnozí lidé používají pouze o Vánocích. Jakmile se však dozvíte o jeho vlastnostech, budete ho užívat každý den.
Hřebíček je velmi silné přírodní léčivo, které nabízí nespočet zdravotních přínosů pro lidské zdraví – a to od antivirových a antibakteriálních vlastností až po regulaci činnosti střev. Mnozí lidé jej však znají především díky jeho aroma, které je často spojováno s duchem Vánoc – jakmile však poznáte jeho skutečnou sílu, budete jej chtít pravděpodobně užívat každý den. Častější užívání doporučuje i lékařka Rachael Ajmera, která jej sama vyzkoušela a zdůraznila nejzajímavější zdravotní přínosy, které nabízí pro lidské tělo.
Hřebíček a lidské zdraví
Ačkoliv jsou hřebíčky malé, jejich konzumace ve formě vyvařené šťávy nabízí velké zdravotní přínosy. Mají zejména velmi vysoký obsah vitamínu B a v menším množství nabízí také vitamíny C, E a K. Stejně tak se jedná o bohatý zdroj mnoha minerálů, jako je draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, mangan, měď, selen a zinek, a také omega-3 mastných kyselin, které, jak jsme na webu JakZdravě již uváděli, jsou důležité jako prevence autoimunitních onemocnění. Stejně tak hřebíček disponuje cennými esenciálními oleji obsahující eugenol, karyofenylen a ylang ylang.
Hřebíček je známý především pro své antibakteriální a antivirové vlastnosti, díky kterým pomáhá bojovat a předcházet rozvoji mnoha onemocnění. Použít jej můžete například i jako očistou kúru pro nohy, pokud vás trápí plísňová infekce nebo nepříjemný zápach. Dále vám pak toto úžasné přírodní léčivo pomůže při žaludečních křečích (zejména těch, které jsou důsledkem virového onemocnění) a dalších zažívacích potížích. Není však doporučeno konzumovat jej ve velkém množství při žaludečních vředech a refluxu.
Regulujte činnost střev správným hřebíčkovým nápojem
Častější konzumace hřebíčku také podporuje správnou činnost střev a samotné trávení. To znamená, že může být užitečný při různých onemocněních konečníku, jater a střev, protože podporuje regeneraci a zároveň urychluje léčbu problému. Abyste získali v tomto případě co nejlepší výsledky, je vhodné připravit si správný nápoj. Začněte tím, že přidáte 5 hřebíčků a špetku skořice do půl litru červeného vína. Směs přelijte do láhve, kterou pevně uzavřete a poté odložte na 3 týdny na chladné a tmavé místo. Po této době užívejte 1 až 3krát denně čajovou lžičku.
Dalším užitečným způsobem, jak získat co nejlepší vlastnosti z hřebíčku, je jeho žvýkání v ústech. Tímto způsobem si zajistíte perfektní zdraví dutiny ústní, ulevíte si od bolesti zubů a ochráníte své dásně před problémy – kromě toho se navíc zbavíte se nepříjemného zápachu z úst, jak už jsme uváděli na tomto webu v jednom z předchozích článků. Stačí přitom 15 minut před každým jídlem požvýkat jeden až dva hřebíčky a veškeré problémy budou brzy pryč.
Snižuje riziko rakoviny a menstruační křeče
Esenciální oleje v hřebíčku mají také přirozený a účinný uklidňující účinek, což znamená, že vám dokáží pomoci, pokud jste nervózní nebo vás trápí přílišný stres – ten může mít mimo jiné závažný dopad na lidské zdraví, jak potvrdil i web Healthline. Jeho pravidelné užívání pak také snižuje tvorbu rakovinových buněk a účinně zmírňuje menstruační křeče a další příznaky spojené s periodou u žen. Opět jej můžete pro získání maximálního účinku pravidelně žvýkat, nebo užívat v kombinaci s červeným vínem a skořicí.