Kmín je velmi účinné přírodní léčivo, které nabízí nespočet zdravotních benefitů pro lidské zdraví. Stačí jej zařadit do jídelníčku a změnu poznáte brzy.
Kmín je úžasné koření, které se již od pradávných let využívá v tradiční medicíně jako přírodní lék na mnoho problémů a onemocnění. Je to především proto, že obsahuje velmi účinné sloučeniny, díky kterým má například pozitivní vliv na trávicí systém, přičemž podle lékaře Matthew Thorpe snižuje infekce přenášené potravinami. Kromě toho jej můžete sehnat v každém obchodě s potravinami, a to za přijatelnou cenu – stejně jednoduché je i jeho použití, neboť jej lze přidat téměř do každého pokrmu či konzumovat smíchaný s vodou.
Kmín a lidské zdraví
Toto koření je nedílnou součástí kuchyně mnoha zemí, ovšem nejčastěji se používá v oblasti jihozápadní Asie a Středozemí. Poznat jej můžete především díky jeho výrazné chuti, která může být pro některé jedince i mírně pikantní. Jeho nejběžnější tradiční použití je poté při poruchách trávení – ve skutečnosti moderní výzkum potvrdil, že toto úžasné přírodní léčivo pomáhá nastartovat funkce trávicího traktu a zvyšuje aktivitu enzymů. Stejně tak velmi účinně zvyšuje uvolňování žluči z jater, která pomáhá trávit tuky a určité živiny ve střevech.
Abyste však získali tyto zdravotní přínosy, uděláte podle lékaře Dany P. Baby nejlépe, když jej zařadíte do svého každodenního jídelníčku. To nemusí být vůbec náročné, neboť chutná skvěle a hodí se téměř ke každému pokrmu či pečivu. Pokud by se vám k pokrmům nehodil, můžete jej také začít pít smíchaný s vodou, a to nejlépe po jedné čajové lžičce dopoledne před obědem. Pro ještě lepší stimulaci trávení jej můžete smíchat se zázvorovým práškem a dochutit medem, což je neuvěřitelně silná kombinace, která vám zajistí pevné zdraví.
Další zdravotní přínosy kmínu
Pravidelná konzumace kmínu vám však pomůže nejen s trávením, ale také mnoha dalšími aspekty lidského zdraví. Pokud vás například trápí nachlazení či kašel, uvařte několik semínek ve vodě, odvar přeceďte, a následně jej popíjejte během dne. Již za chvilku se vám udělá mnohem lépe a příznaky pomalu zmizí. Úžasně pak pomáhá i při nespavosti – v takovém případě stačí rozmačkat banán, přidat půl čajové lžičky prášku z opražených kmínových semínek a po smíchání ingrediencí s vodou vypít před spaním.
Dalším skvělým přínosem kmínu je jeho schopnost zmírnit bolesti kloubů, což dokáže zejména díky tomu, že pomáhá detoxikovat celý organismus, včetně jater, kde se ukládají toxiny napadající chrupavky. Koření má také velmi pozitivní vliv na krevní oběh, a pokud jej budete pít každý den, ochrání vás před cukrovkou a srdečními problémy, jako je například infarkt nebo mrtvice. Navíc díky tomu, že obsahuje železo, bojuje proti anémii – o příznacích této nebezpečné nemoci jsme se na webu JakZdravě již dříve zmiňovali.
Jak nejlépe konzumovat kmín
Pokud chcete začít konzumovat více kmínu, můžete na to jít hned několika zajímavými způsoby. Přidat jej můžete například na grilované maso či ryby, skvěle se hodí k rýži a kuskusu, do salátů a výbornou kombinaci tvoří také s chilli. Ačkoliv to nemusí znít dvakrát nejchutněji, můžete jej také přidat do jogurtu – směs je však opravdu výborná a navíc velmi zdravá pro střevní mikroflóru. Koření můžete používat buď ve formě prášku nebo celých semínek, je pouze na vás, jaká možnost vám bude chutnat nejvíce.