Pokud rádi pijete tento český nápoj, dejte si velký pozor. Přestože se může zdát v pořádku, je pravděpodobně zkažený a nechutná dvakrát nejlépe.
Pivo patří mezi nejoblíbenější nápoje Čechů a někteří si jej dokonce dopřejí naprosto každý den. Většina z nich si však neuvědomuje, že má stejně jako ostatní potraviny určitou trvanlivost, kterou je důležité brát v úvahu. Pokud by totiž překročila datum, do kterého je považováno za pitné a bezpečné, a vy jste ho přesto vypili, mohlo by na vašem zdraví podle lékařky Amy Richter napáchat nepěkné problémy. Přesto se však zdá, že konzumace zkaženého piva není tolik nebezpečná, aby člověku způsobila otravu organismu.
Pozor na toto pivo, může být zkažené
Ačkoli si to mnoho lidí neuvědomuje, pivo má určitou trvanlivost. Většinou ji najdete na etiketě nebo přímo na skle či plechovce, přičemž některé druhy vydrží jen šest měsíců, zatímco jiné mohou být pitné klidně i roky. V některých případech se však může stát, že se nápoj zkazí ještě před přesáhnutím uvedeného data, což také nedávno odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v Penny Marketu v Českých Budějovicích. Jednalo se podle webu PotravinyNaPranýři o značku Staročech PREMIUM, jehož výrobcem je pivovar Nymburk.
Kontrola popsala chuť i vůni piva jako netypickou, cizí a výrazně kyselou, což vypovídalo o tom, že je s nápojem něco špatně. Jakmile poté prošlo testováním, potvrdila se jeho špatná jakost a odborníci tak varují společnost, aby tyto druhy piva nekupovali – a pokud je mají již doma, tak raději vyhodili. Přestože jeho konzumace nemusí být pro lidské tělo dvakrát nebezpečná, některým jedincům by mohla způsobit nepříjemné vedlejší účinky a další problémy, včetně vyrážky, silné nevolnosti, průjmu, zvracení či bolestí žaludku.
Prošlé pivo nemusí být tolik nebezpečné
Ačkoli pít prošlé pivo nezní jako dobrý nápad, pokud byste se s ním někdy dostali do styku, nemusíte se obávat, že by to na vás mělo velký vliv. Lze v podstatě říci, že je nápoj i v takovém případě neškodný a netoxický, takže jeho pití nemá na lidské zdraví vůbec žádný vliv. Jediné, co vás však pravděpodobně zarazí, bude jeho chuť a vůně, protože tyto faktory dobré určitě nebudou. Již po otevření si budete moci všimnout zatuchlého a štiplavého aroma, přičemž chuť bude výrazně kyselejší.
Pokud chcete udržet své pivo kvalitní po dlouhou dobu, pak je dobré skladovat ho na tmavém místě a mimo přímé sluneční světlo. Měli byste jej také nechávat uložené ve svislé poloze a vždy při správné teplotě, tedy standardně 10 až 12 stupňů Celsia. Lepší volbou pak mohou být zejména piva v plechovce, které vydrží mnohem déle než piva ve skle. Důvodem je především skutečnost, že v takovém případě je vzduchotěsné a téměř nic nedokáže zabít jeho chuť. Na webu JakZdravě jsme také psali o zdravotních přínosech pravidelné konzumace piva.
Každodenní pití piva a lidské zdraví
Pokud patříte mezi lidi, kteří si rádi dají pivo každý den, pak byste měli zpozornět, neboť to může mít několik benefitů pro vaše zdraví. Je ovšem důležité poznamenat, že to neplatí v případě jeho nadměrné konzumace. Nápoj může například podpořit vaše zdraví nebo psychiku v případě, že si jej dopřejete v míře – tedy u mužů 1 až 2 nápoje denně a u žen 1 nápoj denně. Pakliže dodržíte tuto zásadu, prospějete například svému srdci, ledvinám a dalším orgánům, přičemž podpoříte zdraví kostí a chrupavek.