Potravinářská inspekce odhalila při kontrole něco neuvěřitelného. Potravina, kterou má doma téměř každý Čech, byla zkažená a silně zapáchala.
Ačkoli dnes většina obchodů disponuje pestrou nabídkou potravin, ne vždy je každá z nich čerstvá nebo vhodná k jídlu. To také nedávno potvrdila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v Prostějově, kde při kontrole narazila na plesnivý a zapáchající salám. Ten byl však po celé dny otevřen a nabízen zákazníkům v části uzených lahůdek a sýrů. Odborníci tak nyní varují všechny Čechy, aby v případě jakéhokoli podezření takový produkt raději vyhodili. Jinak by jim mohl způsobit nebezpečné zdravotní potíže, včetně otravy organismu.
Salám zapáchal a jeho povrch vypadal odpudivě
Šunkové salámy patří mezi nejprodávanější potraviny v České republice. Bohužel se však někdy může stát, že se v regálech obchodů objeví i takové kusy, které nejsou pro lidské tělo dvakrát nejzdravější. S tímto případem se také nedávno setkala Státní zemědělská a potravinářská inspekce v obchodě FOLGET v Prostějově. Podle webu PotravinyNaPranýři se jednalo o rozbalený produkt s referenčním číslem 23-000905-SZPI-CZ, který byl po dobu několika dní podáván zákazníkům v oddělení uzených lahůdek a sýrů.
Již na první pohled bylo viditelné, že je zauzený salám plesnivý. Jeho povrch nevypadal dobře a navíce silně zapáchal, což bylo jasnou známkou jeho zkažení. Inspekce tak vzala vzorek z již otevřeného produktu a po kontrole vyšlo najevo, že byl skladován při nesprávné teplotě a obsahoval nebezpečné bakterie a plísně. Kontrolovaná osoba navíc nebyla schopna určit, kdy došlo k otevření salámu, ovšem po dobu několika dní byl prodáván zákazníkům. Pokud máte takový produkt doma i vy, raději se před jeho konzumací ujistěte, že je čerstvý.
Zkažený salám či jakékoli jiné maso je nebezpečné
Konzumace zkaženého masa nebo salámu může vést podle lékařky Audur Benediktsdottir k několika zdravotním problémům, a to zejména v důsledku bakteriální infekce nebo přítomnosti jiných nebezpečných patogenů. Je proto velmi důležité, abyste se takovým produktům obloukem vyhýbali, a pokud zjistíte, že je s produktem něco v nepořádku až doma, pak byste tuto skutečnost měli nahlásit v samotném obchodě či rovnou inspekci. V případě, že byste jej snědli, můžete se potýkat s následujícími problémy:
- Infekce salmonelou: Konzumace masa nebo salámu kontaminovaného salmonelou může vést k vážným zdravotním problémům, včetně průjmu, bolesti břicha, horečky, zvracení a dehydratace.
- Infekce E. coli: Zkažené maso může obsahovat bakterie E. coli, které často vedou k infekci střev, průjmu a bolestem břicha.
- Infekce listerií: Jedná se o další nebezpečné mikroorganismy, které mohou být přítomny ve zkažených potravinách, včetně salámů. Infekce může způsobit horečku, bolesti svalů a v některých případech vyžaduje přivolání pohotovosti.
- Infekce botulismem: Pokud jsou konzervované nebo fermentované masné výrobky nedostatečně zpracovány, může dojít k infekci botulismem. Ten může pacientům dokonce způsobit dočasnou paralýzu.
Pokud máte podezření, že jste snědli zkažené maso nebo jste na sobě rozpoznali některé z výše uvedených příznaků, pak byste měli co nejrychleji vyhledat lékařskou pomoc. Odborník vám pomůže stanovit diagnózu a následně doporučí vhodnou léčbu, což vám může zjednodušit proces zotavení. Na webu JakZdravě jsme také nedávno radili, co dělat v případě, pokud si všimnete bílé stopy na kuřecím mase.