Doba, kterou vydrží kuřecí maso v lednici, je překvapivě nízká

V případě kuřecího masa je důležité dbát na správné skladování. Velmi rychle se kazí. Máte-li maso v lednici delší dobu, nemyslete na šetření a maso rovnou vyhoďte.

i Zdroj fotografie: Sakurai Midori / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Kuřecí maso patří k druhům bílého masa, které je bohaté na bílkoviny a není tučné. U kuřecího masa si ale musíte dát pozor na správné zacházení, skladování a dostatečné vaření. Je to tím, že kuřecí maso velmi rychle podléhá zkáze. Dietetička Amy Richter varuje, že v případě delšího skladování hrozí otrava jídlem, jejíž průběh může být velmi vážný.

Jak dlouho vydrží kuřecí maso v lednici?

Syrové kuře neskladujte v lednici déle než jeden, maximálně dva dny. Totéž platí pro další syrové drůbeží maso. Pokud je kuře vařené, může v lednici podle amerického ministerstva zemědělství (USDA) vydržet maximálně 3-4 dny. Skladování v chladu totiž zabraňuje růstu bakterií, které při nízkých teplotách rostou pomaleji. Pokud potřebujete skladovat kuře déle než dva dny, umístěte maso raději do mrazáku.

Jak poznáte, že je maso zkažené?

Nechali jste kuře v lednici déle než pár dní? Že je zkažené poznáte podle několika ukazatelů. Tím prvním bude datum minimální trvanlivosti v případě, že máte maso v původním obalu. Jakmile doba pro spotřebu uplynula, maso nejezte. Co když ale máte maso od řezníka nebo vyndané z mrazáku, a žádné datum na něm není?

Změna barvy masa

Syrové i vařené kuře mění barvu z růžové na šedozelenou. Mohou se na něm objevit šedé až zelené skvrny od plísně. To znamená, že na mase hodují bakterie a je už hnedle po nejvyšším čase ho vyhodit.

Syrové prsní kuřecí řízky iZdroj fotografie: Pixabay

Vůně nebo zápach

Ať už je maso vařené nebo syrové, jeho stáří poznáte podle zápachu. Zkažené kuře páchne kysele, po čpavku a hnilobným zápachem rozkládajícího se masa. Pokud bylo maso kořeněné nebo naložené v marinádě, je těžké zápach zaznamenat. Proto jednejte s nejvyšší opatrností a nemáte-li jistotu, že je kuře čerstvé, raději se jeho konzumaci vyhněte.

Konzistence masa

Když se kuřecí maso zkazí, oslizne. Nepokoušejte se ho oplachovat, tím bakterie nezničíte. Existuje mnoho dobrých důvodů, proč kuřecí maso vodou neoplachovat. Pokud máte oprávněné podezření, že je maso zkažené, prostě ho vyhoďte.

Co se stane, když sníte zkažené kuřecí maso?

V případě, že sníte zkažené kuřecí maso, dostanete otravu jídlem. U kuřete je tato otrava zvlášť nebezpečná, protože bývá kontaminováno bakteriemi jako Campylobacter, Salmonella a další nepříjemní hosté. Normálně se tyto bakterie zničí varem, ovšem je-li kuře zkažené, nezachrání vás ani důkladné vaření. Uvědomte si, že bakterie produkují toxiny, které nejsou jen na povrchu masa, ale také uvnitř.

Otrava jídlem způsobuje nepříjemné a nebezpečné stavy projevující se vysokou horečkou (nad 38,5 °C), zimnicí, nevolností, zvracením, průjmem, krvavou stolicí a dehydratací. Těžká otrava jídlem může znamenat jednosměrku do nemocnice a co hůř, může skončit dokonce fatálně. Proto buďte při skladování masa skutečně obezřetní.

Jak dlouho necháváte v lednici maso vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
127 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články