Játra a ledviny patří mezi životně důležité orgány, které si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Jejich činnost můžete snadno podpořit přírodní cestou.
Citrony jsou plné živin a antioxidantů, které lidskému tělu velmi prospívají. Podají vám pomocnou ruku nejen v době nachlazení, ale mohou podpořit i zdraví vašich ledvin a jater. Jejich pravidelná konzumace pomáhá předcházet ledvinovým kamenům a zlepšuje zdraví jater. Pokud je navíc spojíte s medem a zázvorem, účinky budou ještě silnější. Jak vysvětluje Dr. Gustavo Gonzalez, zázvor snižuje zánětlivé procesy a chrání před rakovinou. Med zase podporuje detoxikační procesy v játrech.
Výhody citronů, medu a zázvoru pro ledviny
Ledvinové kameny jsou bolestivé usazeniny minerálů a solí, které se mohou tvořit v ledvinách. Citrony, stejně jako med a zázvor, mohou hrát klíčovou roli v prevenci jejich vzniku. Citrony jsou totiž bohaté na kyselinu citronovou, která obsahuje citrát. Ten pomáhá předcházet tvorbě ledvinových kamenů tím, že se váže na vápník v moči, což zabraňuje jeho krystalizaci a tvorbě kamenů.
Med pomáhá předcházet tvorbě ledvinových kamenů díky svému obsahu živin a tím, že podporuje hydrataci. Jak jsme již na JakZdravě několikrát zmiňovali, zázvor má protizánětlivé vlastnosti, které snižují možné záněty v ledvinách a podporují jejich správnou funkci. Některé studie navíc naznačují, že zázvor může pomoci předcházet tvorbě ledvinových kamenů tím, že podporuje zdravý metabolismus a snižuje riziko krystalizace minerálů v moči.
Med, citron a zázvor významně prospívají i játrům
Játra jsou zodpovědná za detoxikaci těla, metabolismus živin a mnoho dalších klíčových funkcí, jak jsme ostatně na JakZdravě zmiňovali již několikrát. Je tedy vhodné jejich činnost podpořit, a to ideálně přírodními látkami, které je zbytečně ještě více nezatíží. Citrony mají detoxikační vlastnosti díky vysokému obsahu vitamínu C a antioxidantů. Tyto látky pomáhají neutralizovat volné radikály a podporují přirozené detoxikační procesy jater. Citronová šťáva navíc podporuje produkci žluči, taže játra mohou efektivněji odstraňovat toxiny z těla.
Nutriční specialistka Jerlyn Jones, MS dodává, že velké množství antioxidantů obsahuje také med a samozřejmě i zázvor. Obě tyto složky působí protizánětlivě, jak jsme již výše zmínili, což je pro zdraví jater velice prospěšné. Pokud tedy chcete ulevit svým játrům, povzbudit jejich činnost a zároveň podpořit i činnost ledvin a chránit je před vznikem kamenů, zařazujte tyto tři potraviny do stravy co nejčastěji.
Další tip na podporu jater a ledvin
Zvýšení konzumace medu a citronu je velice jednoduché, stačí je přidávat do vychládlého čaje nebo si udělat citronádu s medem. Zázvor bývá často problematičtější, zejména kvůli jeho výrazné chuti. Pokud máte se zařazením zázvoru problém, vyzkoušejte následující recept: Přiveďte k varu 3dcl vody, přidejte ¼ lžičky mletého zázvoru a ¼ čajové lžičky mleté kurkumy. Stáhněte plamen a 10 minut povařte. Přidejte 2dcl kokosového mléka a odstavte. Po zchladnutí na pokojovou teplotu přidejte lžíci medu.