Lidový lék našich babiček: Jedna lžička denně léčí celé tělo od hlavy k patě

Vepřové sádlo se vyplatí mít doma hned z několika důvodů. Jedním z nich je samozřejmě jídlo. Neměli bychom ale zapomínat na léčivé účinky sádla.

Chleba s nakrájenými plátky sádla i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Máte rádi chléb se sádlem? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Sádlo je neuvěřitelně zdravá surovina. Někteří lidé sice tvrdí opak a snaží se namísto sádla doporučovat rostlinné tuky. Už naše babičky ale používaly k veškerému vaření a pečení sádlo. Kromě toho ho používaly na spoustu zdravotních problémů. A že po něm vyroste cholesterol do nebes a budete mít kvůli sádlu infarkt? Nesmysl.

Neexistují důkazy proti sádlu

Vědci nepřišli na žádné přesvědčivé důkazy, že lidé, kteří jedí rostlinné tuky a margaríny, zde ve zdraví pobudou déle než ti, kteří si čas od času dají sádlo. Není tedy důvod se nutit do náhražek, když můžete použít sádlo a pochutnáte si. Babičky snad vědí, co je zdravé.

Sádlo a cholesterol

Vepřové sádlo obsahuje nasycené i nenasycené mastné kyseliny a kyselinu olejovou. Ta pomáhá odbourávat vliv mastných kyselin, takže ve finále dochází ke snížení cholesterolu, jak jsme psali na JakZdravě dříve v samostatném článku. Ve srovnání s kravským máslem má vepřové sádlo jen 1/3 cholesterolu. Z hlediska infarktu je tedy sádlo proti máslu za naprosté neviňátko. Navíc se dá všestranně využít na různé potíže, jak doporučuje také web NourishedWithNature.

Chleba se sádlem a cibulí iZdroj fotografie: Pixabay
Chleba se sádlem a cibulí je oblíbeným českým pokrmem.

I nasycené tuky tělo potřebuje

Pro zdravé kosti a posílení imunity potřebuje tělo i nasycené mastné kyseliny. Neměla by jich být ve stravě převaha, rozhodně by v ní ale neměly zcela chybět, jak upozorňuje web Coast. Z vitamínů obsahují hlavně vitamín E, který se doporučuje pro omlazení těla. Takže pokud nehodláte jíst sádlo po kilech, nemusíte se ho bát. Sádlo se vyskytuje v mnoha babských radách, o některých psala i naše redakce.

Děda mi vyprávěl, proč mají všichni v domě obyčejné sádlo: Vzácná mast, která pomůže na mnoho problémů

Sádlo pro péči o pleť

Na suchou kůži, ekzém nebo lupénku je nejlepší použít právě vepřové sádlo. Je přírodní, úžasně promašťuje a neobsahuje žádnou chemii ani parfémy. Nedráždí ani citlivou pokožku, skvěle zjemňuje, promašťuje a hojí. Pokud máte domácí mazlíčky, můžete i na jejich kožní problémy nebo stroupky od drobných poranění použít právě sádlo. Je pro ně naprosto bezpečné, i když ho olížou.

Jak často jíte sádlo a na jaké potíže ho používáte?

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články