Rakovině možná nadobro odzvoní. Vědci zkoušejí nový přístup léčby, který se ukázal jako velice slibný

V současné chvíli není vědecky možné vyléčit rakovinu bez použití léků. Ovšem v budoucnosti by to již možné být mohlo – vědci přišli s převratným objevem.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Podle publikovaných dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR jsou zhoubné novotvary (rakovina, nádorové onemocnění) druhou nejčastější příčinou úmrtí v České republice. Z jiných statistik je zase možné vyčíst, že rakovinou v průběhu svého života (teoreticky) onemocní každý 3. obyvatel naší republiky. Objev, který učinil tým vědců, je o to přelomovější. Podle jejich publikované studie dokáží totiž rakovinu léčit bez pomoci „klasických“ léků.

Rakovinné buňky zničí samy sebe

Nedávno publikované pilotní výsledky studie skupiny vědců slibují pokrok v boji s rakovinou. Nově zkoumaná metoda se zakládá na využití nanočástic – „trojských koní“ – které rakovinotvorná buňka absorbuje a které následně způsobí její sebedestrukci. Výzkum doposud probíhal v čistě laboratorních podmínkách, kdy se účinnost metody testovala nejprve v petriho miskách, a posléze u myší, které trpěly nádorovým onemocněním.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Celý výzkum probíhal na Nanyangské technologické univerzitě v Singapuru. Tým vědců zde pracoval na vytvoření „trojského koně“ tak, že do protirakovinné nanočástice integroval specifickou aminokyselinu (L-Fenylalanin). Právě tuto aminokyselinu využívají rakovinné buňky ke svému úspěšnému růstu a množení. Po jejím vstřebání však do sebe vpraví rovněž maskované protirakovinné nanočástice a ty následně způsobí sebedestrukci rakovinné buňky.

Nanočástice jsou budoucností léčby rakoviny

Postup, kdy jsou nanočástice použity jako léčebná metoda, je inovativní sám o sobě. V současné chvíli jsou běžně využívány jako nosiče léčiv. Pro výzkum byly využity částice Nano-pPAAM, které měří v průměru 30 nanometrů a disponují výjimečnými vnitřními protirakovinnými a rakovinu selektujícími vlastnostmi. Nano-pPAAM stimulují nadměrnou produkci reaktivních forem kyslíku, což vede k následnému zániku rakovinných buněk.

iZdroj fotografie: Depositphotos

V laboratorních podmínkách dosáhl výzkum překvapivých výsledků. Touto metodou se podařilo zlikvidovat kolem 80 % rakovinných buněk způsobujících rakovinu prsu, kůže a žaludku. Údaj je srovnatelný s některými, dnes užívanými, způsoby léčby. Aplikace nanočástic rovněž významně snížila další růst nádorů u zkoumaných myší, a to o 60 %. Zkoumaná metoda je značně jednodušší a slibuje překonání překážek, které doposud bránily převedení nanomedicíny do praxe.

Zdroj: Iflscience

Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Zobrazit další články