Pokud víte, že vaše imunita není zrovna nic moc, máme skvělé řešení. A zcela bez chemie. Tato polévka vám nejen pomůže, ale také zachutná.
Začíná podzim, což znamená období, kdy jsou lidé snad nejvíce náchylní na různá nachlazení, chřipky, angíny a další nemoci. Není proto divu, že spousta z nich sahá po přípravcích posilujících imunitu a začíná na své ochraně zdraví pracovat. Pokud se k nim chcete přidat a nevíte, jak na to, tak super začátkem je rozhodně udělat si k jídlu něco nejen chutného, ale také velice zdravého. Třeba tuto polévku.
Ingredience a postup přípravy lahodné posilující polévky
Budete potřebovat:
- Jednu lžíci olivového oleje.
- Jednu žlutou cibuli.
- Šest stroužků česneku, který má antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky.
- Polovinu lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru, který má protizánětlivé a antioxidační účinky.
- Jednu lžičku kurkumy, která má také protizánětlivé účinky (je příbuzná zázvoru).
- Polovinu lžičky papriky.
- Jednu lžíci citronové šťávy.
- Jednu velkou sladkou bramboru.
- 420 gramů cizrny.
- Jeden šálek červené čočky, která pokrmu dodá spoustu bílkovin a vlákniny.
- Pět šálků zeleninového vývaru.
- Půl šálku rozemleté a natrhané kapusty.
- Sůl dle chuti a potřeby.
- Velký hrnec.
- Lis na česnek.
Vezměte si velký hrnec, dejte jej na sporák a nechejte na něm rozehřát olivový olej po dobu cca jedné minuty. Než tak učiníte, tak si musíte očistit cibuli a nakrájet ji na drobné kostičky. Ty potom na rozehřátý olej přihoďte a za občasného míchání je opečte dozlatova. To by mělo trvat okolo osmi minut.
Postup vaření je opravdu jednoduchý
Mezitím si vezměte stroužky česneku, opět je očistěte a rozmačkejte ho s pomocí lisu. Společně s čerstvě nastrouhaným zázvorem ho přidejte do hrnce, ale tentokrát počkejte jen minutu, dokud nezačne vonět. Poté do hrnce přijde paprika a kurkuma a ve vaření opět pokračujte po dobu cca jedné minuty, aby se ingredience nespálily.
Nyní přilijte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, opláchnutou cizrnu, opláchnutou nevařenou čočku, zeleninový vývar a batát, neboli sladkou bramboru. Tu byste měli nakrájet na menší kostičky, jinak zabere hodně času, než se uvaří. Jakmile polévka začne vřít, stáhněte plamen na minimum, a pomalu nechejte všechny suroviny vařit okolo cca 15 až 20 minut.
Můžete zapojit fantazii a některé suroviny nahradit
Pokud si časem nejste jisti, tak kontrolujte stav sladké brambory – jakmile bude měkká a uvařená, tak máte hotovo. Teď už jen přidejte kapustu a nechejte vařit dvě až tři minuty, dokud i ona nezměkne. Vezměte si sůl, se kterou pokrm dochutíte, a můžete servírovat. Uvedené množství by vám mělo vystačit na šest porcí.
Jestliže některé ze surovin nemáte nebo vám nechutnají, můžete je jednoduše nahradit. Místo cizrny lze například použít obyčejné či bílé fazole. Co se týče kapusty, tak tu můžete vyměnit za špenát. Jen jej do hrnce vhoďte až v momentě, kdy nebude na tepelném zdroji, jelikož se vaří velmi rychle. Červenou čočku ovšem nikdy nenahrazujte za hnědou, jinak nebudete mít správný polévkový základ. Dobrou chuť a hodně zdraví!