Koření je nedílnou součástí většiny pokrmů, a dle výsledků nové studie dokáže kromě ochucení jídla také obohatit váš organismus svými příznivými účinky.
V nedávné studii ohledně příjmu potravin vědci zjistili, že pokud často konzumujete jídlo s vysokým obsahem tuků a sacharidů, můžete snížit riziko chronického zánětu tím, že do něj přidáte šest gramů směsi těchto druhů koření. Pro výzkum byla použita směs bazalky, bobkového listu, pepře, skořice, koriandru, kmínu, zázvoru, oregana, petržele, červeného pepře, rozmarýnu, tymiánu a kurkumy. Podívejte se na podrobnosti níže.
Studie probíhala na směsi, nikoliv na jednotlivých kořeních
Koření je pro mnohé nedílnou součástí většiny pokrmů, a právě proto vědci zjišťovali, zda kromě chuti přináší také některé zdravotní výhody. Podle výsledků nové studie tak bylo prokázáno, že přidání některých druhů koření do pokrmů má skutečně příznivé účinky na zdraví. Pro účely studie vědci použili směs bazalky, bobkového listu, pepře, skořice, koriandru, kmínu, zázvoru, oregana, petržele, červeného pepře, rozmarýnu, tymiánu a kurkumy. Některé zmíněné druhy působí také protizánětlivě.
„Pokud vám koření chutná, může to být způsob, jak udělat jídlo s vysokým obsahem tuků nebo sacharidů zdravějším,“citovala Connie Rogersová, docentka věd o výživě, s tím, že studie bohužel nedokázala zjistit, zda je prospěšnější jedno konkrétní koření nebo konkrétní směs. Je tedy pravděpodobné, že vědci budou požadovat další studie týkající se tohoto tématu, aby mohli dospět ke konkrétnějším závěrům.
Výsledky studie
Během studie bylo použito šest gramů směsi, neboť tolik zhruba odpovídá jedné čajové lžičce až jedné polévkové lžíci v závislosti na způsobu usušení koření. Účastníci studie byli buď obézní, trpěli nadváhou, nebo měli alespoň jeden rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění. U těchto lidí je totiž mnohem větší riziko, že je postihne chronický zánět.
Chronický zánět je spojován se špatnými zdravotními následky, jako je rakovina, kardiovaskulární onemocnění a obezita. Účastníci studie jedli ve třech různých dnech tři verze jídla s vysokým obsahem nasycených tuků a sacharidů – jednu bez koření, jednu se dvěma gramy směsi koření a jednu se šesti gramy směsi koření. Posléze bylo zjištěno, že po jídle obsahujícím šest gramů koření došlo ke snížení zánětlivých cytokinů ve srovnání s jídlem obsahujícím dva gramy koření nebo bez koření.
Možná je to pádný důvod, začít používat směs koření také, co myslíte?