Budete letos dlabat dýni? Nevyhazujte zbytky. Její blahodárné účinky na zdraví srdce jsou k nezaplacení

Dýně byly v minulosti oblíbené hlavně v Americe na Den díkuvzdání a také o Halloweenu. Své oblibě se však v posledních letech těší také u nás.

 

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Typická dýně je oranžová. Je považována za zeleninu, ale vědecky je ovocem, protože obsahuje semena. To znamená, že nutričně je mnohem více podobná zelenině než ovoci, z toho důvodu ji označujeme právě za zeleninu. Kromě své lahodné a nezaměnitelné chuti je také výživná a navíc má mnoho výhod pro zdraví. Známe hned několik přínosů dýně pro naše zdraví.

Obsahuje hodně vitamínu A

Dýně má zajímavý nutriční profil. Obsahuje mimo jiné vitamíny A, C, B2 a E. Je také zdrojem draslíku nebo železa. Kromě toho, že je nabitá vitamíny a minerály má také relativně málo kalorií, jelikož obsahuje 94% vody. Kromě toho jsou jedlá také dýňová semínka. Jsou výživná a souvisí s řadou zdravotních výhod. Dýně navíc obsahuje mnoho antioxidantů jako je alfa-karoten, beta-karoten nebo beta-kryptoxanthin. Ty mohou neutralizovat volné radikály a zabránit poškození buněk.

iZdroj fotografie: Pexels

Studie ukazují, že vitamín A obsažený v dýni může posílit váš imunitní systém a pomoci v boji proti infekcím. Lidé, kteří mají nedostatek tohoto vitamínu mohou mít slabší imunitu nebo špatně vidět. Je tedy vhodné ho pravidelně doplňovat. Vitamín C zase zvyšuje produkci bílých krvinek a pomáhá imunitním buňkám pracovat efektivnější. Navíc také urychluje hojení ran. Imunitnímu systému prospívá také vitamín E, který je taktéž součástí dýně.

Je bohatá na živiny

Dýně má neuvěřitelně málo kalorií a přesto je nabitá živinami. Je to tedy potravina vhodná pro hubnutí, jelikož ji můžete konzumovat více než jiných zdrojů sacharidů jakou jsou například brambory nebo rýže. Dýně je navíc skvělým zdrojem vlákniny. Ta vám může pomoci omezit chuť k jídlu. Díky obsahu antioxidantů může dýně pomoci snížit riziko vzniku rakoviny. Kartenoidy obsažené v dýni jsou spojené s nižším rizikem rakovin žaludku, krku, prsu a pankreatu.

iZdroj fotografie: Pexels

Vysoký obsah draslíku v této zelenině je spojený s blahodárnými účinky na srdce. Lidé s vyšším příjmem draslíku mají nižší krevní tlak a snížené riziko mrtvice. Dýně mimo jiné obsahuje také sloučeniny, které prospívají pokožce. Pro její zdravý je důležitý mimo jiné vitamín C, vitamín E nebo lutein. Beta-karoten pak působí jako přírodní opalovací krém. Skvělé je, že dýně je dokonale univerzální a můžete z ní udělat koláč, palačinky nebo polévku či těstoviny. Nejjednodušší způsob, jak ji připravit je upéct se solí a pepřem v troubě. Jak máte rádi dýně vy?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Zobrazit další články