Konzumace jogurtů s nízkým obsahem sacharidů může být pro pacienty s diabetem dobrý způsob jak doplnit tělu chybějící bílkoviny, vápník a probiotika.
Jogurt může být skvělou snídaní bohatou na živiny nebo snadným řešením pro dobu kdy nás honí mlsná. Pokud je neslazený a řecký, má nízký obsah sacharidů a vysoký obsah bílkovin. To znamená, že nezpůsobí výkyvy krevního cukru u lidí s diabetem, jako jiné zdroje sacharidů. Konzumace jogurtu může mít pro lidi s diabetem dokonce další výhody, uvedla Natalie Butler, R.D., L.D. Pokračujte v čtení, abyste se dozvěděli více.
Co o pozitivním vlivu jogurtu na zdraví říká výzkum?
Fermentované potraviny, jako je jogurt, obsahují probiotika, které zlepšují zdraví střev. Dle výzkumů můžou střevní bakterie hrát roli v řadě zdravotních komplikací, včetně obezity a cukrovky. Nedávný výzkum ukazuje, že konzumace jogurtu může být spojena s nižšími hladinami glukózy, stejně tak jako s nižším systolickým krevním tlakem. Analýza Journal of Nutrition navíc dospěla k závěru, že konzumace jogurtu může snížit riziko diabetu 2. typu u zdravých a starších dospělých.
Většina mléčných výrobků má nízký glykemický index (GI). Díky tomu jsou ideální pro lidi s diabetem. Abyste ze svého jogurtu vytěžili maximum, zkontrolujte si složení. Pokud chcete probiotika těžit ze střev, vyberte si jogurt, který obsahuje živé aktivní kultury. Mnoho jogurtů obsahuje hodně přidaného cukru. Hledejte ty, které mají 10 g a méně. Důležité je kontrolovat také obsah bílkovin. Složení kontrolujte pečlivě, protože obsah látek se v závislosti na značce a příchuti může velmi lišit.
Který druh jogurtu je nejlepší?
Na trhu je opravdu velký výběr různých druhů jogurtů. Od řeckého, islandského, australského, selského až přes rozmanitou škálu standardních jogurtů. Pokud si říkáte, zda je jeden druh lepší než druhy ostatní, odpověď záleží na množství, které jednotlivých jogurtů konzumujete. Velkou roli hraje také obsah jednotlivých látek, příchuť a podobně.
Řecký jogurt
Na rozdíl od běžného jogurtu se řecký jogurt cedí, aby se odstranila syrovátka a laktóza. Díky tomu je hustší a krémovější. Dobrou zprávou pro lidi s diabetem je, že neslazený řecký jogurt může obsahovat až dvojnásobek bílkovin a polovinu sacharidů oproti běžnému jogurtu. Plnotučný řecký jogurt však může obsahovat téměř trojnásobek tuku běžného jogurtu. Pokud vám tuk dělá starosti, vyberte si řecké jogurty s nízkým nebo bez tuku.
Volte jogurt bez příchutě
Výběrem jogurtu bez příchutě zajistíte, že se nemusíte starat o žádné přidané cukry v jogurtu. Když se podíváte na výživové hodnoty tohoto jogurtu, cukr, který vidíte, je jednoduše cukr zvaný laktóza, který je přirozeně přítomen v mléčných potravinách (jedná se o přírodní cukr, nikoli přidaný cukr). Pokud nemáte rádi chuť čistého jogurtu, zkuste vmíchat čerstvé nebo mražené ovoce. Můžete také zkusit přidat hrst drcených ořechů nebo semínek a jogurt si tak dochutit.
Sledujte obsah probiotik
Probiotika jsou živé prospěšné bakterie ve střevě. Existuje mnoho různých druhů probiotik a zdravotní přínos probiotik je jedinečný pro konkrétní kmen. Například dobře prozkoumaný Lactobacillus rhamnosus GG (známý jako LGG) má pozitivní zdravotní účinky na trávicí systém. Nejen u osob trpících cukrovkou je třeba střeva a zažívání udržovat v perfektním stavu a k tomu mohou velkou měrou přispět právě probiotika. Je tedy doporučeno volit jogurty hned s několika kmeny probiotik.
Neobávejte se plnotučných jogurtů
Zajímavým faktorem je obsah tuku v mléčných výrobcích, konkrétně v jogurtu. Jogurty se sníženým obsahem tuku a dietou jsou již dlouho oblíbenou volbou a dominují v částech jogurtové uličky. Nový výzkum ukázal, že pro jinak zdravé lidi jsou plnotučné mléčné výrobky v kontextu zdravé výživy v pořádku. Tuk je to, co dělá jogurt lahodně krémovým, a aby se dosáhlo tohoto účinku v dietním jogurtu, často se přidávají přísady jako emulgátory a želatina.
Nenechte se zlákat na tzv. kokosové jogurty
Zatímco kokosový jogurt může být dobrou volbou pro vegany nebo osoby s alergií na mléko či nesnášenlivostí, protože neobsahuje mléčné produkty, bohužel jeho nutriční hodnoty nejsou vůbec dobré. Kokosový jogurt má vysokou energetickou hodnotu s vysokým obsahem nasycených tuků a má nižší obsah bílkovin, vápníku a přirozeně neobsahuje probiotika.
Jak na správný výběr
Pokud chcete pomoci střevní mikroflóře, vyberte si jogurt, který obsahuje živé a aktivní kultury. Podívejte se na jogurty s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem sacharidů. Vyberte příchutě, které nemají více než 10 g cukru a 15 g sacharidů na porci. Vyhněte se jogurtu s balenou polevou či cukrovinkami. Jogurt neházejte do košíku dříve, než si zkontrolujete nutriční hodnoty na štítku.
Tak jako u všeho, i pro konzumaci jogurtu je střídmost klíčová. I když je toto doporučení mezi některými odborníky na zdraví kontroverzní, kontrola cukru v krvi po požití jogurtu je skvělý způsob jak zjistit, jaký účinek na vaše tělo jogurt má. Neslazený čistý nebo řecký jogurt by mohl být skvělý způsob, jak pro lidi s diabetem získat pořádnou dávku bílkovin, vápníku a probiotik.