Proč začít své ráno zázvorem? Základní výhody této superpotraviny na sobě zpozorujete za 48 hodin

Jak se říká, ráno je základ dne, a proto je podstatné začít tento den správně. Vyzkoušejte do své snídaně zahrnout zázvor a uvidíte, jaký vliv to na vaše tělo bude mít.

i Zdroj fotografie: 123RF
                   

Říká se, že ráno dělá den, a proto je důležité začít jej tou správnou formou. Tou se myslí například ranní meditace, jóga nebo lehké cvičení či procházka. A především zdravá a vyvážená snídaně, která celé tělo dokonale nakopne. Tomu by totiž toto jídlo mělo dodat energii na celé dopoledne a také pomoci správně nastartovat jednotlivé orgány a funkce. Krom snídaně si však lze ráno obohatit i takzvanými super potravinami, které mají celou řadu výhod a pro tělo i zdraví jako takové. Mezi tyto potraviny patří i zázvor.

Zázvor jako super potravina

Zázvor lékařský neboli též zázvor pravý je vskutku zajímavá rostlina, která má svůj původ až v daleké Číně a Indii. Svou oblibu si však získala po celém světě a rozhodně se není čemu divit. Kromě své znamenité a velmi výrazné chuti, kterou lze snadno kombinovat s jinými, vyniká také celou řadou zdravotních, ale i kosmetických a jiných výhod. Jedná se tak o potravinu, která se vám doma rozhodně neztratí.

iZdroj fotografie: Freepik

Kromě toho, že tato aromatická surovina skvěle chutná ať už v podobě nápojů, tak i jídel, dokáže lidské zdraví správně podpořit a doslova nakopnout. Kromě posílení imunity však existuje mnohem více účinků, které byste o této potravině měli znát. Které to jsou a kdy je nejlepší čas na to dát si pořádnou porci zázvoru?

Obohaťte svou ranní kávu

Ačkoliv se to může na první pohled zdát zvláštní, spojení kávy a zázvoru je naprosto dokonalou kombinací, a to nejen chuťově, ale především po zdravotní stránce. Společně toto duo totiž účinně bojuje proti volným radikálům a také se jedná o jeden z největších zdrojů antioxidantů a přírodních „nakopávacích“ látek.

iZdroj fotografie: Pixabay

Stačí tak do svého hrnku kávy přidat jednu čajovou lžičku mletého nebo čerstvě nastrouhaného zázvoru a sami uvidíte rozdíl nejen v chuti, ale i v celkovém účinku. Krom toho, že vás tato kombinace skvěle nabudí a nastartuje váš organismus, může pomoci také s trávením a celkově lepší činností metabolismu jako takového.

Připravte si čaj plný vitamínů

Ten, kdo ráno nezačíná kávou, umí tuto tekutinu často velmi vhodně nahradit, nejčastěji v podobě čaje. Ten tak zejména v chladných a sychravých dnech dokonale zahřeje a doplní tělu potřebnou dávku vitamínů. Pro ranní „nakopnutí“ se tak jedná o naprosto dokonalou volbu, která tělo mimo jiné obohatí o vitamíny (především vit. C) a napomůže při možných ranních nevolnostech, například během těhotenství.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zázvor v podobě sladké snídaně

Ať už si sladké snídaně dopřáváte pravidelně, nebo se jedná spíše o občasnou záležitost, lze to udělat i tak, aby byl výsledek nejen lahodný, ale také zdraví prospěšný. Zkuste si tak připravit domácí zázvorový džem, který je přímo nabitý energií a vitamíny. Nebo vyzkoušejte na másle opečené francouzské tousty s nakládanými sladkými kousky zázvoru.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Uvidíte, že si pochutnáte a navíc i podpoříte správnou funkci vašeho těla. To tak totiž hned po ránu nejen zasytíte, ale doplníte i antioxidanty a vitamíny, které jsou nepostradatelné. V tomto provedení by se však dalo mluvit o hotovém chuťovém zážitku. Pokud džem již máte, jedná se o několika minutovou záležitost, která je ideální i při ranním shonu.

Zdravý zázvorový sirup

Sirupů na trhu existuje hned celá řada a je tak někdy velmi obtížné zvolit ten pravý. Jak se ale říká – domácí kvalita je domácí kvalita. Není tedy nad to připravit si doma sirup vlastní. Nejenže se můžete kochat skvěle odvedenou prací, ale také budete vědět, co vše daný produkt obsahuje a co tak dáváte do svého těla. Jelikož jsou u nás sirupy velmi populární a mnoho lidí je využívá jak pro přípravu běžných nápojů, tak například i do sladkých pokrmů, připravili jme jednoduchý recept.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Na ten budete potřebovat pouze 400 gramů oloupaného a nakrájeného zázvoru, dva hrnky cukru a jeden a půl hrnku vody. Všechny ingredience smícháte a po 24 hodinách louhování povaříte na mírném ohni, dokud nevznikne hustá sladká směs. Tu nakonec přecedíte a zdravý zázvorový sirup plný vitamínů a prospěšných látek je na světě. Vaše ráno tak může začít zázvorovou vodou nebo také lžičkou tohoto zdravého a chutného zázraku.

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Zobrazit další články