Kefír je složený z živých bakterií a kefírového zrna. Mnoho lidí tento nápoj pije hlavně kvůli obsaženým probiotickým bakteriím, které prospívají našim střevům.
Lidé pijí kefír hlavně kvůli probiotickým bakteriím, které jsou přínosné pro naše střeva. Tyto bakterie utvářejí nepříznivé prostředí pro látky, které škodí našemu tělu, a tím je vypuzují ven. Doma vyrobený kefír je mnohem prospěšnější než kefír zakoupený v obchodě, protože je více obohacený probiotiky. Tímto tématem se zabývá například naturopatik Lana Butner.
V čem vám kefír může pomoct?
Víte, kde se nacházejí probiotika? Tyto užitečné a důležité bakterie najdete ve střevech, je to směs z více než 400 druhů dobrých a špatných bakterií, které ve střevech zneškodňují bakterie, které vám škodí, a také utváří dobrou imunitu a pomáhají vám trávit a zpracovávat potravu.
Vyjma toho je kefír doporučován i lékaři jako přírodní lék na mnoho běžných zdravotních potíží. Může vyléčit akné, alergie, chronický únavový syndrom, zácpu, deprese, diabetes, ekzém, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, nespavost, syndrom dráždivého tračníku (IBS) a spoustu dalších potíží.
Pomůže překonat i laktózovou intoleranci
Někteří lidé trpí laktózovou intolerancí, to znamená, že nemůžou pít ani jíst nic, co je vyrobeno z mléka. Roku 2003 si studie Journal of the American Dietetic Association vybrala 15 dospělých lidí, kteří trpěli laktózovou intolerancí. Na těchto lidech se následně prováděly testy, a to takové, že se jim podávalo jídlo a nápoje vyrobené z mléka. Výsledky nakonec ukázaly, že po konzumaci kefíru se jim rapidně zlepšilo trávení, a dokonce i intolerance k laktóze.
Kefírové nápoje můžou zmírnit i bolest břicha a průjem, který se může objevit díky tomu, že ve střevech nejsou přítomná probiotika, nebo se objevuje i po konzumaci některých antibiotik. Proto se probiotika užívají i při konzumaci antibiotik a jiných léků. Probiotika jsou i ve formě léků, ale kdo chce přírodní cestu, může si zvolit kefírové nápoje.
Zlepšuje hustotu kostí a kontrola cholesterolu je mýtus
Kefír v sobě uchovává i některé minerály jako jsou vápník a vitamín K2, které pomáhají ke správné hustotě kostí a ke vstřebávání vápníku. Studie, která byla prováděna po dobu šesti měsíců zjistila, že lidem, kteří trpěli na osteoporózu a kterým byl podán kefír, se zvýšila minerální hustota v kyčelních kostech.
Mnoho lidí tvrdí, že pití kefíru zajišťuje kontrolu hladiny cholesterolu v krvi a zaručuje zdravé srdce. Tak to ale není. Studie Complementary and Alternative Medicine tvrdí, že po konzumaci kefíru se cholesterol nesnižuje. Pozvala si na výzkum lidi s vysokým obsahem cholesterolu v krvi a zjistila, že po konzumaci kefíru, nebo jiných potravin s obsahem stejných látek, žádný z nápojů cholesterol nesnížil.
Pozor na vedlejší účinky při konzumaci kefíru
Je obecně známo, že jsou kefírové nápoje prospěšné pro naše tělo a zdraví, ale nadmíru velká konzumace kefíru nám může zajistit i nežádané vedlejší účinky jako například zácpu, plynatost a nepříjemné střevní křeče, které byste následně musely řešit se svým ošetřujícím lékařem a tlumit jinými léčivy.
Díky tomu, že kefír obsahuje vysoký inzulinemický index, čímž způsobuje vyšší tvořivost a uvolňování inzulínu ze slinivky břišní, může způsobit hypoglykémii až hypoglykemické kóma, což je velice nebezpečné. Proto by se kefír neměl používat k samoléčbě zdravotního stavu, to raději nechte na lékařích.
A jak chutnají kefírové nápoje vám?