Příznaky mutace omikron jsou odlišné od delty. Místo ztráty čichu a chuti je tu jiný výrazný projev

Nárůst nakažených mutací viru omikron dosáhl již rekordních čísel. Symptomy této virové varianty je dobré znát a umět ji odlišit od obyčejného nachlazení.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Sotva se svět začal vzpamatovávat z vlny mutace viru delta, už tu byla varianta omikron. Ta s sebou přinesla vyšší nakažlivost a velmi rychlé šíření, takže zanedlouho nad deltou zvítězila nejenom v jednotlivých zemích, ale i v České republice. Profesorka Lisa Lockerd Maragakis, MD říká, že omikron má sice mírnější příznaky, ale to neznamená, že je méně nebezpečný.

Ztráta čichu a chuti nejsou u omikronu dominujícím příznakem

Až doposud se u infekce virem SARS-CoV-2 jako hlavní příznak uváděla ztráta čichu a chuti, kterou trpěl téměř každý pacient, jenž se virem nakazil. Podle toho bylo proto i snadné poznat, že se jedná právě o covid-19. Chovala se takto i varianta delta. Ovšem u omikronu je to již jiné. U něho je hned pět příznaků.

Typické pro omikron je noční pocení

Varianta omikron se projevuje u nakaženého především škrábáním v krku, suchým kašlem, silnou až extrémní únavou, která nutí člověka ulehnout, bolestí svalů a nočním pocením. To je novým příznakem, který u delty chyběl. Pocení je natolik intenzivní, že nemocný během noci propotí kompletně celé pyžamo i ložní prádlo. Zato rýma a průjem se objevují u omikronu výjimečně.

iZdroj fotografie: Pixabay
Léčit covid-19 je třeba klidem na lůžku

Omikron je mírnější formou koronaviru

I když se omikron šíří rychleji než delta, nezpůsobuje tolik závažné průběhy nemoci. Je to dáno i tím, že se nejčastěji množí v horních cestách dýchacích, takže se do plic kolikrát ani nedostane. Pro společnost je dobrým znamením, protože to znamená, že nemusí dojít k zahlcení nemocnic. Většina pacientů se stačí vyléčit v domácích podmínkách.

Jak léčit omikron

Omikron, stejně jako delta, je virovou nákazou, na kterou antibiotika nezabírají. Pokud je člověk nemocný, měl by zůstat doma v posteli. Ke zmírnění horečky je vhodné užívat antipyretika, jako je například paralen nebo ibuprofen. Ten pomůže i od bolesti hlavy nebo svalů. Neškodí zvýšit příjem vitamínu C a D. Rozhodně je na místě se vyhnout neověřeným lékům typu ivermektin.

Jakou účinnou léčbu používáte při nachlazení?

Zdroj: MedicalNewsToday

Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články