Kokosový olej není tak zdravý, jak si většina lidí myslí. Skutečná pravda o této „superpotravině“ mnohé zaskočí

Přestože mnoho lidí považuje kokosový olej za jednu z nejzdravějších potravin na trhu, odborníci před ním začínají naopak varovat.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Kokosový olej si svou enormní oblíbenost získal díky někdejší studii, která souvisela se zdravými účinky určitého typu triglyceridů, jenž tato potravina obsahuje. Jak ovšem říká dietoložka Fatima Hallalmnoho odborníků nyní širokou veřejnost spíše varuje, aby to lidé s jeho konzumací nepřeháněli, protože rozhodně nejde o tak přínosnou „superpotravinu“, jak si doposud všichni mysleli.

Kokosový olej je oblíbený po celém světě 

Kokosový olej se již po celá staletí používá v zemích jihovýchodní Asie, kde jej místní považují za velmi uznávanou a oblíbenou potravinu – není také divu, že je zde kokosový olej jednou ze základních potravin pro vaření. Své využití však našel i v Indii, kde si jej lidé oblíbili zejména pro jeho pozitivní účinky na vlasy a pleť. 

Zlom nastal, když se kokosový olej dostal do zemí západního světa, kde si jej lidé za několik posledních let oblíbili s opravdu intenzivním zaujetím. Mnozí jej dokonce začali označovat za jednu z nejlepších superpotravin, která dokáže vyléčit kdejakou nemoc.  

Jde však skutečně o superpotravinu? 

Mnozí odborníci se přiklání k názoru, že kokosový olej skutečně přínosný být může, ovšem status superpotraviny si opravdu nezaslouží. Jde totiž o potravinu, kterou tvoří z osmdesáti procent nasycené tuky – pro příklad, červené maso obsahuje přibližně padesát procent nasycených tuků a obyčejné máslo obsahuje asi šedesát pět procent nasycených tuků.

iZdroj fotografie: Unsplash

Řada studií prokázala, že konzumace příliš velkého množství nasycených tuků souvisí také s navýšením jejich obsahu v našem krevním oběhu, což pro naše zdraví přínosné opravdu není. Jedná se totiž o špatné tuky, které mohou v konečném důsledku vést k hypertenzi, kardiovaskulárním onemocněním a srdečním chorobám.

Rozruch okolo kokosového oleje způsobila někdejší studie  

Podle odborníků byl rozruch okolo kokosového oleje způsoben někdejší studií, která se zabývala zdravotními přínosy triglyceridů se středně dlouhým řetězcem – výsledná zpráva ukázala, že tyto typy mastných kyselin mohou lidem pomoci zrychlit metabolismus. Zdá se však, že se této zprávy chytili mnozí obchodníci s potravinami a spojili tuto informaci právě s kokosovým olejem, který tento druh triglyceridů obsahuje.  

iZdroj fotografie: Depositphotos

Co si však lidé neuvědomují, je fakt, že tatáž studie byla provedena na materiálu, který byl triglyceridy se středně dlouhým řetězcem tvořen ze sta procent – v případě kokosového oleje tvoří tyto mastné kyseliny pouze 14 procent. Zbytek jeho obsahu je totiž tvořen triglyceridy s dlouhým řetězcem, což jsou naopak ty, které mohou způsobovat srdeční choroby. Podle odborníků je velmi složité učinit o kokosovém oleji nějaký závěr, neboť žádná studie zatím nepotvrdila, zda převažují jeho negativní nebo pozitivní přínosy. Nezbývá tedy než jen čekat. 

Jak často užíváte kokosový olej vy? 

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články