Angrešt je výživné, nízkokalorické ovoce bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Snižuje cholesterol a krevní tlak a může vás ochránit i před rakovinou.
Plody angreštu mohou mít různou barvu i chuť. Jedno ale mají všechny společné. Jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Například nutriční terapeutka Elise Mandl, BSc, Msc, APD jim připisuje i významné zdraví prospěšné účinky. Mezi ně patří snížení hladiny cukru, cholesterolu a krevního tlaku v krvi, stejně tak i snížení rizika rakoviny, cukrovky a srdečních chorob. Níže uvádíme 7 důvodů, proč je angrešt ideálním doplňkem zdravého jídelníčku:
1. Má velké množství živin
Angrešt má nízký obsah kalorií a tuku, ale je plný živin. Pouhý 1 šálek (150 g) angreštu obsahuje 46 % doporučené denní dávky (DDD) vitaminu C, 9 % DDD vitaminu B5, 7 % DDD vitaminu B6, 12 % DDD mědi a 9 % DDD manganu. Vitamín C je silný antioxidant a má zásadní význam pro nervový a imunitní systém. Vitamin B5 je nezbytný pro tvorbu mastných kyselin. Vitamin B6 pomáhá přeměňovat potravu na energii. Měď je důležitá pro srdce, cévy, imunitní systém a mozek. Mangan podporuje metabolismus i tvorbu kostí a draslík je nezbytný pro normální funkci buněk.
2. Napomáhá zdravému hubnutí
Angrešt obsahuje hodně vlákniny (26 % DDD v jednom šálku), a zároveň velmi málo kalorií, takže ho můžete sníst velké množství. Zasytí vás, ačkoli přitom nepřijmete příliš kalorií. Výzkumy navíc ukazují, že konzumace bobulí (jako je například právě angrešt, borůvky či maliny) může napomáhat hubnutí. Jedna malá studie například zjistila, že ti, kteří jedli bobule jako svačinu, zkonzumovali při dalším jídle o 130 kalorií méně než ti, kteří přijali stejný počet kalorií ze sladkostí.
3. Obsahuje velké množství antioxidantů
Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají bojovat proti účinkům volných radikálů. Jedná se o reaktivní molekuly, které způsobují poškození buněk a vedou k procesu známému jako oxidační stres. Oxidační stres je spojován s mnoha nemocemi a předčasným stárnutím. Angrešt je bohatý na antioxidanty, jako jsou fytonutrienty a vitamíny E a C, které mohou pomáhat chránit mozek a bojovat proti stárnutí, cukrovce 2. typu, rakovině a srdečním chorobám.
4. Může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi
Angrešt má několik vlastností, které mohou napomáhat kontrole hladiny cukru v krvi. Vysoká hladina cukru v krvi je spojena s cukrovkou 2. typu, srdečními chorobami, mrtvicí, demencí a mnoha dalšími nemocemi. Angrešt má vysoký obsah vlákniny a kyseliny chlorogenové, která může pomoci zpomalit nebo zabránit vstřebávání cukru do krve.
5. Chrání váš mozek
Některá degenerativní onemocnění mozku souvisejí s nadměrným množstvím železa v buňkách. Angrešt je přirozeným zdrojem organických kyselin. 100 mg angreštu obsahuje 11-14 mg kyseliny citronové. Kyselina citronová blokuje hromadění železa v buňkách a bylo zjištěno, že při pravidelné konzumaci snižuje riziko onemocnění, jako je Alzheimerova choroba a mrtvice.
6. Může mít protinádorové účinky
Angrešt je bohatý na antioxidanty a polyfenoly, jako jsou antokyany, které mohou snižovat riziko vzniku některých typů rakoviny. Studie prováděné ve zkumavkách a na zvířatech například ukazují, že antokyany brzdí růst rakovinných buněk a mohou snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny, včetně rakoviny tlustého střeva, slinivky břišní a prsu.
7. Prospívá vašemu srdci
Angrešt obsahuje srdci prospěšné antioxidanty a polyfenoly, které pomáhají udržovat správnou činnost srdce a mohou snižovat riziko srdečních onemocnění. Je bohatý také na draslík (6 % DDD v jednom šálku). Draslík je nezbytný pro dobrý stav krevních cév. Pomáhá udržovat pravidelný srdeční tep a reguluje krevní tlak.
Jakým způsobem angrešt konzumujete nejraději?