Špenát snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a má spoustu dalších zdravotních benefitů –⁠ třeba pro srdce

Přestože se špenátu mnoho lidí vyhýbá, jeho zdravotní přínosy jsou k nezaplacení. Seznamte se s výsledky přelomové studie.

i Zdroj fotografie: Uživatel JaBB / Creative Commons / CC BY-NC-ND
                   

Špenát je proslulá zelenina, ke které si ovšem mnozí z nás vytvořili ve svém mládí silnou averzi. Novodobá studie v čele s odborníkem Roderick H. Dashwood však potvrdila, že tato potravina potlačuje růst polypů u lidí s negenetickou nebo genetickou rakovinou tlustého střeva, díky čemuž navíc snižuje její riziko výskytu až o polovinu. Níže se můžete podívat, co vědce vedlo k tomuto závěru a jak vlastně špenát podporuje náš organismus. 

Technika multi-omics

Aby vědci pochopili, proč je špenát tak účinný a zabraňuje růstu polypů v tlustém střevě, využili populární metodiku založenou na datech, která se nazývá multi-omics – ta analyzuje data z různých systémů v těle a hledá souvislosti, kterými se výzkum zabývá. Díky této metodě výzkumníci přišli na mnoho poznatků, ovšem dva z nich byly nejdůležitější:  

  • Rakoviny mají své vlastní jedinečné mikrobiomy, které lze potencionálně využít pro diagnostiku. 
  • Inhibitory kontrolních bodů PD1, které se používají k léčbě imunitního systému, fungují také jako léčba rakoviny – to však pouze tehdy, když má pacient správné mikrobiální skupenství.
iZdroj fotografie: Depositphotos

V současné studii vědci analyzovali vzorky ze tří systémů:

  • Mikrobiomu – prospěšných a škodlivých střevních mikrobů.
  • Transkriptomu – souboru RNA a mRNA, které buňky nebo tkáně prezentují.
  • Metabolomu – metabolity, které buňky produkují během metabolické činnosti.

Analýzu metabolomu provedli vědci pro integrovanou metabolomickou analýzu IMAC, která provozuje sadu nejmodernějších hmotnostních spektrometrů. Ty umožňují provádět metabolomiku, což je multioborové studium malých molekul a metabolitů, které jsou obsaženy v buňkách, tkáních a biokapalinách organismů. Zakladatel společnosti IMAC popsal tuto studii jako jednu z nejkomplexnějších analýz svého druhu, která kdy zkoumala souvislost mezi prevencí rakoviny a špenátu. 

Překvapivé výsledky

Vedoucí výzkumník Dr. Dashwood popisuje výsledky této komplexní studie za jedny z nejzajímavějších, které kdy viděl. Celou dobu se totiž zaměřoval na to, že protirakovinné účinky špenátu ovlivňuje jeho množství chlorofylu, ovšem jak se později ukázalo, ve skutečnosti to byly mastné kyseliny a deriváty kyseliny linolové, které potlačovaly růst polypů na tlustém střevě. 

iZdroj fotografie: Pixabay

Odborník dodává, že pokud by lidé měli začít konzumovat špenát jako preventivní opatření proti vzniku rakoviny tlustého střeva, měli by začít co nejdříve. „Neměli byste čekat, až se objeví polypy, špenát by měl jíst každý z nás pravidelně. Jde o velmi zdravou potravinu, která dokonce potlačuje růst polypů v tlustém střevě.“ Špenát v každém případě nabízí spoustu zdraví prospěšných látek.

Špenát a jeho vliv na naše zdraví

Špenát obsahuje navíc i několik živin, které pomáhají chránit zdraví našeho srdce – je bohatým zdrojem vitaminu K1, který prokazatelně pomáhá snižovat riziko kardiomegalie, a zdrojem glutathionu, který zase pomáhá posilovat hlavní antioxidační dráhu v těle, díky čemuž pomáhá odstraňovat oxidační stres a podporuje veškeré imunitní funkce.

Špenát je navíc velmi důležitý pro zdraví lidí, neboť obsahuje foláty, což jsou složky, které člověk potřebuje ke snížení hladiny homocysteinu v těle. Jeho vysoká hladina vede k tvorbě plaku v tepnách. 

Jak často jíte špenát vy?

Zdroj: MedicalNewsToday

Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články