Proč jíst alespoň jedno jablko denně? Pro tělo a chod organismu má nespočet pozitivních účinků

Jablko. Chutné ovoce, které pomáhá při boji s obezitou, vysokým krevním tlakem, vysokým cholesterolem, ale i s rakovinou.

jablko i Zdroj fotografie: iStock
                   

Jablka nejen že chutnají, a to ať už syrová nebo pečená, dušená, vařená, sušená, ale přináší i spoustu zdravotních výhod. Jak říká expertka přes výživu Jessica Levinson, jablka jsou spojována s mnoha zdravotními přínosy, včetně zlepšení zdraví střev a snížení rizika mrtvice, vysokého krevního tlaku, cukrovky, srdečních chorob, obezity a některých druhů rakoviny. Jablko je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů C, E, antioxidantů a dalších vitamínů a minerálů.

Jablko může pomoci v boji s civilizačními nemocemi

Jablka mají vysoký obsah vlákniny a vody, což jsou dvě velmi důležité věci. Zvyšují pocit plnosti, a to napomáhá hubnutí. Výzkumy také naznačují, že příjem jablek může významně snížit index tělesné hmotnosti (BMI), což je rizikový faktor srdečních onemocnění i nadváhy. Vláknina obsažena v jablku rovněž snižuje cholesterol. Antioxidanty nacházející se v tomto ovoci bojují proti obezitě a snižují krevní tlak.

Jiná studie spojuje konzumaci ovoce a zeleniny s bílou dužinou, jako jsou jablka a hrušky, se snížením rizika mrtvice. Jablko rovněž příznivě působí na centrální nervový systém, proti stresu i nespavosti, a to nejen přímou konzumací. Je totiž vědecky dokázáno, že kořeněné aroma, které je obsaženo v jablku, vyvolává uklidňující pocity a uvolnění tělesného napětí, což rovněž snižuje krevní tlak, chrání před infarktem a stavy úzkosti.

Košík červených jablek prospěšných pro vaše zdraví iZdroj fotografie: Freepik

Jablka se podílí na budování imunity

Jablko obsahují pektin, druh vlákniny, která působí jako prebiotikum. To znamená, že vyživuje střevní mikroflóru. Ta se podílí na mnoha funkcích souvisejících se zdravím i nemocí a hraje zásadní roli při budování imunity. Zdravá střeva jsou klíčem k lepšímu celkovému zdraví. Vzhledem k tomu, že vlákninu nelze strávit, pektin se dostane do tlustého střeva neporušený a podporuje růst tělu prospěšných bakterií.

Tím, že jablko je prospěšné pro střevní mikroflóru, pomáhá chránit i před chronickými nemocemi, jako je obezita, cukrovka 2. typu, srdeční choroby i rakovina. Antioxidanty obsažené v jablcích totiž mohou nabízet příznivé účinky proti některým typům rakoviny, včetně rakoviny plic, prsu nebo trávicího traktu. Ty brání rakovinným buňkám v množení.

Jaká je vaše oblíbená odrůda jablek?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
144 lidí právě čte
Zobrazit další články