Obrovská síla malinkých semínek: Chia jsou známá hlavně tím, že podporují hubnutí. Tělu ale nabízí daleko širší škálu výhod

Přestože jsou chia semínka malinká, obsahují hojné množství prospěšných živin, ze kterých může těžit každý. Přidejte si je do svého jídelníčku i vy.

chia semínka jako součást receptu na detoxikaci střev i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Chia semínka si svou oblíbenost získala teprve v několika posledních letech, kdy začala být lehce dostupná i u nás v České republice. Tato potravina však navzdory své velikosti přináší hojné množství zdraví prospěšných živin, které účinně posilují náš organizmus, a to včetně antioxidantů, minerálů, vlákniny a omega-3 mastných kyselin. Níže se tak můžete podívat na 6 nejzajímavějších zdravotních přínosů, které podle odbornice Kathy W. Warwick chia semínka přináší.

Jsou vysoce výživná

Přestože jsou drobná, chia semínka nás dokáží velmi snadno a rychle zasytit – to už podle odborníků věděli starověké civilizace, kde byla potravina navíc považována za posvátnou. Pouhé dvě polévkové lžíce těchto semínek obsahují 138 kalorií, téměř 5 gramů bílkovin, 9 gramů zdravých tuků a úžasných 10 gramů vlákniny. Kromě již tak působivého nutričního profilu se z konzumace semínek můžeme těšit na vyšší přísun vápníku, železa, hořčíku, fosforu, zinku a vitamínů skupiny B.

Podporují hubnutí  

Vláknina a bílkoviny obsažené v chia semínkách mohou prospět zejména lidem, kteří se snaží zhubnout – většinu vlákniny v semínkách chia tvoří rozpustná vláknina, která absorbuje vodu, čímž zpomaluje trávení a pomáhá po jídle získat větší pocit sytosti. Stejně tak je tomu v případě bílkovin, které pomáhají snižovat chuť jídlu a udržují nás déle plnými. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Obsahují řadu antioxidantů

Chia semínka jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů, které prospívají našemu zdraví – to zejména tím, že neutralizují reaktivní molekuly známé jako volné radikály, které mohou poškodit naše buněčné sloučeniny a vést k rakovině. Mezi specifické antioxidanty v této potravině patří kyselina chlorogenová, myricetin, kvercetin a kaempferol, které navíc podporují náš kardiovaskulární systém. 

Snižují riziko srdečních onemocnění

Vzhledem k tomu, že chia semínka obsahují hojné množství vlákniny a omega-3 mastných kyselin, může jejich konzumace snížit riziko srdečních onemocnění – rozpustná vláknina přispívá ke snížení špatného cholesterolu v krvi, čímž také snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění. Stejně tak je tomu v případě mastných kyselin, které navíc pomáhají odstraňovat z těla oxidační stres. 

Prospívají zdraví kostí

Semínka chia obsahují hojné množství minerálů, které jsou důležité zejména pro zdraví našich kostí – jde především o vápník, fosfor a hořčík, které pomáhají udržovat jejich hustotu a pevnost. Většina výzkumů ohledně tohoto tématu však byla provedena prozatím na zvířatech, a proto odborníci dodávají, že je stále zapotřebí provést další studie, které by tuto skutečnost potvrdily. 

iZdroj fotografie: Pixabay

Regulují hladinu cukru v krvi

Konzumace chia semínek může podle některých odborníků pomáhat s regulací hladiny cukru v naší krvi. To je zejména důležité pro lidi s cukrovkou, kteří jsou podrobeni zvýšenému riziku různých komplikací, jako jsou například srdeční onemocnění.  

Jak často jíte chia semínka vy?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články