Na popraskané paty med, zahojené budou hned. A jaké jsou další osvědčené typy domácí léčby?

Přestože popraskané paty nepředstavují závažný problém, mohou vám nepříjemně ovlivnit každodenní život. Zbavte se jich snadno a rychle.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Popraskané paty na nohou jsou velmi častým problémem, který trápí především ženská pohlaví – jak ovšem říká odbornice Debra Sullivan, objevit se může téměř u každého, včetně dětí. Nejde sice o žádnou závažnou poruchu nebo nebezpečné onemocnění, ale neustále chodit s bolavými patami nemusí být zrovna dvakrát příjemné. Pokud tedy tento problém trápí i vás, níže se můžete seznámit se šesti nejlepšími způsoby, díky kterým se ho můžete svépomocí zbavit. 

Balzámy nebo hydratační krémy

Jeden z nejosvědčenějších způsobů, který vám pomůže zbavit se popraskaných pat, je použití balzámu nebo hydratačního krému – tyto přípravky nejenže účinně hojí bolavá místa na kůži, ale také změkčují chodidla a pomáhají odlupovat odumřelou kůži. Abyste dosáhli toho nejlepšího výsledku, je dobré mazat si paty ihned po ránu, protože tak zajistíte, že se vám praskliny během dne ještě více nezhorší. Poté byste měli krém nebo balzám nanést na paty ještě dvakrát či třikrát.  

Pravidelné namáčení chodidel 

Pokožka kolem popraskaných pat bývá zpravidla silnější a sušší, což znamená, že pokud na ní vyvinete větší tlak, pravděpodobně popraská. S tímto problémem vám však může pomoci častější namáčení chodidel v mýdlové vodě: 

  • Vložte nohy do vlažné mýdlové vody na 15 až 20 minut.
  • Odstraňte ztvrdlou a hrubou kůži pomocí škrabky na nohy nebo pemzy. 
  • Nohy jemně osušte.
  • Na postižené místo naneste vhodný balzám nebo hydratační krém.
  • Oblečte si ponožky, abyste bolavé místo ochránili před vnějšími vlivy. 
iZdroj fotografie: Depositphotos

V tomto případě si dejte akorát pozor na to, aby při odstraňování ztvrdlé a hrubé kůže byla vaše pokožka dostatečně navlhlá. V opačném případě byste totiž postižené místo mohli spíše podráždit. 

Tekuté obvazy ze sprejů 

Na bolavé popraskané paty můžete aplikovat také tekutý obvaz, který pomáhá s utěsněním ran a zabraňuje vzniku infekcí nebo dalších prasklin. Tento výrobek se dodává ve formě spreje, což znamená, že jeho použití není vůbec náročné – jednoduše jej ráno naneste na čistou a suchou pokožku a necháte během dne působit. Tekutý obvaz je dobrou volbou pro ošetření hlubokých prasklin na patách, které mohou krvácet.

Med a kokosový olej

S ošetřením popraskaných pat vám mohou pomoci také některé přírodní prostředky, jako je například kokosový olej nebo med. O sladkém medu je známo, že disponuje antimikrobiálními a antibakteriálními vlastnostmi, díky kterým pomáhá s čištěním a hojením bolavých ran nebo například s hydratací pokožky. Můžete jej použít jako peeling na nohy po jejich namáčení nebo jím můžete potřít svá chodidla a nechat jej působit přes noc.  

iZdroj fotografie: Unsplash

Kokosový olej je další skvělý přírodní prostředek, který kromě hydratování suché pokožky dokáže pomoci také s léčbou ekzémů nebo lupénky. Stejně jako med však pomáhá vaší pokožce udržovat vlhkost, a proto jej odborníci doporučují aplikovat také v případě popraskaných pat – můžete jej například použít jako peeling po namáčení nohou nebo jej během dne nanášet na bolavá místa. 

Další přírodní prostředky

Kromě osvědčeného medu a kokosového oleje můžete své popraskané paty léčit také pomocí mnoha dalších domácích prostředků, které pomáhají změkčovat a hydratovat pokožku. Mezi ty patří zejména ocet, olivový nebo rostlinný olej, bambucké máslo, rozmačkané banány nebo parafinový vosk. V tomto případě byste však raději neměli očekávat žádné velké zázraky, neboť neexistují žádné studie, které by účinky těchto prostředků na popraskané paty potvrzovaly. 

Jak léčíte popraskané paty vy? 

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články