Nasycené mastné kyseliny jsou základem pevného zdraví. V jakých potravinách je jich nejvíce?

Mimo vitamíny je potřeba tělu doplňovat i další prospěšné látky. Jednou z nich jsou i omega-3 kyseliny, ty však najdete i jinde než v rybím tuku.

i Zdroj fotografie: Depsitphotos
                   

Nejspíš jste již věděli, že nasycené mastné kyseliny můžete najít v rybách a jejich tuku, a to nejen díky tomu, že vám rybí tuk v dětství nutily vaše babičky. Nejčastěji se omega-3 získávají z lososů, tuňáků a dalších tučných ryb, nicméně je možné je nalézt i v jiných potravinách. V jiných produktech je kyselin sice nižší množství, avšak o to snazší je se k nim dostat.

Rostlinné omega-3 z ořechů a semen

Za jeden ze zdrojů mastných kyselin jsou považovány vlašské ořechy, které jsou až z 60 % tvořeny rostlinnými tuky. V jedné denní porci těchto suchých plodů o hmotnosti 30 gramů se nachází něco mezi 2,5 až 3 g omega-3 mastných kyselin. Pokud nemáte rádi samotné ořechy, můžete si je nakrájet do salátu nebo mleté přimíchat do jídla.

iZdroj fotografie: Unsplash
Velké množství omega-3 se může skrývat ve vlašském ořechu či v jiných suchých plodech.

Spolu s vlašskými ořechy jsou na omega-3 bohatá také lněná semínka, v jedné polévkové lžíci se může skrývat až 3,5 gramů těchto mastných kyselin. Problém s tímto druhem potravin je však ten, že je tělo nedokáže samo efektivně trávit. Tomu můžete snadno pomoci tím, že semínka před požitím pomelete, aby se v žaludku snadněji rozkládala.

Fazole také obsahují špetku omega-3

Jisté druhy luštěnin mohou být také zdrojem mastných kyselin, například takové sójové boby obsahují určité množství, které se dostane i po zpracování do tofu. Fazole obecně jsou bohatým zdrojem bílkovin, rostlinných tuků a dalších tělu prospěšných látek, jako je třeba právě omega-3, kterých nejvíce obsahuje již zmíněná sója.

iZdroj fotografie: Unsplash
Vejce jsou spolu s mořskými rybami výborným zdrojem živočišných omega-3 kyselin.

Jezte vejce, jsou bohatá na omega-3 kyseliny

Za dosti velký zdroj omega-3 mohou být považována i vejce, která na rozdíl od výše uvedených plodin obsahují zvířecí mastné kyseliny, nikoli rostlinné. Na 100 gramů vajec připadá přibližně 660 mg omega-3, ze 4 kusů byste tak mohli do svého těla dostat až 1 gram těchto kyselin. Mimo to jsou vejce bohatá na bílkoviny, vitamíny a zdravý cholesterol.

Zdroj: WebMD

Diskuze Vstoupit do diskuze
78 lidí právě čte
Zobrazit další články