Jak se rychle a účinně zbavit ucpaného nosu: Osvědčená masážní technika, kterou zvládne naprosto každý

S ucpaným nosem se pravidelně potýká nejspíše každý z nás. Zbavte se tohoto nepříjemného problému osvědčenou masážní technikou.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

S ucpaným nosem si kromě nosních sprejů a silných horkých vývarů poradí podle odbornice Carmelita Swiner také řada masážních technik, které jsou natolik jednoduché, že je zvládnete provést sami z pohodlí svého domova. Potřebovat budete akorát jediné – chvilku času a kvalitní pleťové mléko nebo masážní olej. Dejte sbohem předraženým přípravkům a obraťte se raději na přirozenou léčbu. 

Masáž čelních dutin

První masážní technika se týká čelních dutin. Jednoduše naneste na své ruce pleťové mléko nebo masážní olej (abyste zjemnili pohyb prstů po obličeji a odstranili tření), položte oba ukazováčky mezi obočí a krouživými pohyby přejíždějte prsty od obočí ke spánkům. Tento pohyb opakujte 10krát.

Masáž mřížového labyrintu

Nyní si na své ruce opět natřete menší množství pleťového mléka nebo masážního oleje a dobře jej mezi rukama třete, aby se zahřál. Poté zatlačte ukazováčky podél nosu a provádějte malé krouživé pohyby, kterými budete sahat až do blízkosti očních koutků – samotných očí se však nedotýkejte, aby se do nich nedostal olej. Tento pohyb opakujte 10krát.

Masáž čelistní dutiny

Ukazováčky nyní přitlačte na každou tvář u vnějších koutků nosních dírek a směřujte prsty směrem dolů. Poté prsty přejíždějte malými krouživými pohyby podél lícních kostí směrem k uším. Pohyb opakujte 10krát.

Masáž sfenoidální (hlavní) dutiny

Stejně jako u předchozích druhů masáže si nejprve naneste na ruce trochu pleťového mléka nebo masážního oleje a přípravek rozetřete, aby se pořádně zahřál. Poté prsty přesuňte za ušní lalůčky, kde jimi tlačte a hýbejte krouživými pohyby. Pohyb opakujte 10krát.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Uvolnění ucpaného nosu pomocí techniky tření nosu

Předposlední metoda je vhodná především pro lidi, kteří mají problémy s chronickou rýmou vyvolanou alergickými reakcemi. Jednoduše si potřete ruce masážním olejem a krouživými pohyby si dlaněmi třete špičku nosu. Pohyb opakujte nejprve 15-20krát, poté změňte směr tření a opakujte opět 15-20krát.

Technika pro kompletní vyléčení ucpaného nosu

Naneste na ruce trochu pleťového mléka a rozetřete jej. Palci masírujte obličej směrem od středu nosu k uším – tento pohyb dvakrát či třikrát zopakujte, a poté položte palce pod čelist a pohybujte jimi po stranách krku směrem ke klíčním kostem. Tento pohyb opakujte 10krát. 

Jaké s ucpaným nosem bojujete vy? 

Zdroj: WebMD

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články