Hrajete fotbal? Důležité jsou správné kopačky

Každý velký i malý fotbalista se neobejde bez správného vybavení. Ptáte se, na co si dát pozor při výběru kopaček?

i Zdroj fotografie: Adobe Stock
                   

Nejste si jisti, jaké boty na umělý trávník vybrat? V tomto článku odpovíme na otázku, jak vybrat kopačky!

Povrch

  • Nejčastější chybou je používání oblíbených kopaček na umělém trávníku. Tato chyba je způsobena neznalostí. Je tedy nejvyšší čas systematizovat základy kopaček.

    Kopačky se dělí podle typu podrážky:

    FG podrážka – oblíbené „kopačky“. Doporučeno pro hru na přírodním travnatém povrchu za dobrých povětrnostních podmínek.
  • SG podrážka – neboli „šrouby“ či podle trochu modernějšího názvosloví „mixy“. Tyto boty jsou určeny pro hru na přírodní, rozbředlé nebo silně orosené trávě.
  • podrážka na umělý trávník:
  • TF – boty s touto podrážkou nejsou nic jiného než známá „podestýlka“. Podešev s krátkými gumovými krytkami. Poskytuje vysoký herní komfort a dobrou přilnavost na hřištích s umělou trávou. Jsou také perfektní na zmrzlé povrchy a velmi suché přírodní povrchy.
  • AG – vybavení, jako jsou turfy, určené pro hru na umělých travnatých površích. Boty jsou vybaveny podrážkou s korky podobnou tradičním kopačkám, ale je jich více a jsou o něco kratší.

Pokud jsou boty jako například kopačky mizuno používány na jiném povrchu, než jaký doporučuje výrobce, budeme muset řešit mnoho nepříjemných situací. Za prvé – je to útok na naše zdraví. Při hře vystavujeme naše klouby nerovnoměrnému zatížení. Zatáčky, zrychlení nebo brzdění v kopačkách na umělém povrchu vystavují naše nohy různým druhům mechanických poranění. Komfort hry je znatelně menší. A nakonec to nejméně důležité – takové boty nepodléhají reklamaci, protože byly použity v rozporu s doporučeními.

Jak vybrat kopačky?

Je jedno, zda vybíráte kopačky adidas nebo jiné. Suma sumárum, výběr bot by se měl v první řadě odvíjet od povrchu, na kterém budeme fotbal nejčastěji hrát. Pokud například trénujeme na umělém povrchu, ale hrajeme na přírodním povrchu, bude rozumné pořídit si dva páry bot – jedny s podrážkou TF nebo AG a druhé s podrážkou FG. Na vrtkavé počasí nelze zapomenout – zde přijdou na pomoc boty s podrážkou SG, tedy šrouby.

Na fotbalovém trhu existují dva typy svršků: ty vyrobené z přírodní kůže a vyrobené ze syntetických materiálů Diskuse o tom, který materiál je lepší, je stejně obsáhlá jako pokus vyřešit hádanku „co bylo dřív, slepice nebo vejce?“. Správně vybrané kopačky nike přinesou nohám úlevu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

NE

Zobrazit další články